Türkiye'de sağlık teknolojisi yönetimi ve hastane uygulamalarında fayda maliyet analizi
Benefit-cost analysis of health technology management and hospital applications in Turkey
- Tez No: 303877
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Teknolojisi, Sağlık Donatımı, Tıbbi Cihaz, Verimlilik, Health Technology, Health Equipment, Medical Device, Effectiveness
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sağlık kuruluşlarında, hastalıkların kısa sürede ve doğru şekilde teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu amacıyla sağlık teknolojisinden yararlanılmaktadır. Sağlık teknolojisinin sağlık hizmetlerinde kullanılması ile birlikte sağlık hizmetlerinin maliyetleri de artmıştır. Bu durumda, etkili bir sağlık hizmetleri yönetimi için ülke üst yönetiminde ve hastane yönetimlerinde sağlık teknolojisinden en az maliyetle en fazla faydanın sağlanabilmesine yönelik uygulamalar söz konusu olmaktadır.Bu tez çalışmasında ki amaç, Türkiye'de sağlık teknolojisinin, nasıl etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde uygulanabilir olduğunu ortaya çıkartmak ve biyomedikal mühendislerle ilişkisini kurabilmektir. Bu amaçla yapılan çalışmada, Türkiye'de devletin görev alanı içindeki sağlık teknolojisi yönetimi ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, sağlık teknolojisi yönetimindeki uygulamalar ele alınmıştır. Bu kapsamda, sağlık teknolojisi yönetiminde ki devlet politikaları ve planlamaları ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki, sağlık teknolojisinin verimliliğine ve maliyet artışlarına etki eden uygulamalar araştırılmıştır. Araştırma ile ilgili veriler, literatür bilgilerinden ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ZK Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan gözlem ve değerlendirmeler ile elde edilmiştir.Araştırmada sağlık teknolojisi uygulamalarında, verimliliğe ve maliyet artışlarına etki eden faktörlerin olduğu ve sağlık teknolojisi uygulamalarında fayda ve maliyet analizinin yapılmadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'de sağlık teknolojisi uygulamalarında daha az maliyetle daha fazla faydanın sağlanabilmesine yönelik yönetim önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In healthcare organizations health technologies are used in order to diagnose, treat and rehabilitate diseases within a short time and in a right manner. Through the utilization of health technology within the healthcare services also the costs of healthcare services increased. In such a case, in the country?s executive administrations and in the hospital managements, it is necessary for an effective healthcare management to implement practices aiming at benefitting the most from health technology at the lowest costs.The purpose of this thesis is to ascertain that health technologies are applicable in Turkey in an effective, productive and economic manner and to establish its relationship with bio-medical engineers. In this study, health technology management within the task area of the state and the health technology management applications at hospitals of the Ministry of Health in Turkey have been discussed. Within this framework the state policies and planning for health technology as well as the factors affecting the effectiveness and cost increases of health technologies at hospitals subject to the Ministry of Health have been researched. The parameters of research was obtained from literature and observation in ZK Education and Research Hospital.During the research it has been determined that there are factors affecting effectiveness and cost increases in health technology applications. It is determined that it was not analized the cost-benefit in the practice of health technology. At the conclusion of the research recommendations have been made aiming at benefitting the most from health technology applications at lower costs in Turkey.