İlköğretim okullarında motivasyon araçları hakkında öğretmen görüşleri ve doyum düzeyleri üzerine bir alan araştırması: Silivri örneği
A survey of teachers' opinion about motivation tools and satisfaction levels
  1. Tez No: 303878
  2. Yazar: MESUT COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. ŞULE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Araçları, Görüş Ölçeği, Doyum Ölçeği, Öğretmen, Motivation, Motivation Tools, Satisfaction Scale, Regarding Scale, Teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin motivasyon araçları hakkındaki düşünceleri ve doyum düzeyleri üzerine yapılmış bir alan araştırması olup, öğretmenlerin motivasyon araçları hakkındaki düşünceleri ve doyum düzeyleri farklı değişkenlere göre belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın okul idarecilerinin öğretmenleri işe güdülemede daha gerçekçi değerlendirmeler yapmalarında faydalı olabileceği düşünülmüştür. Araştırmacı tarafından uyarlanarak geliştirilen, beşli Likert tipi, Motivasyon Araçları Doyum ve Görüş anketi, İstanbul ili Silivri ilçesinde sekiz ilköğretim okulunda toplam 216 öğretmene uygulanmış ve toplanan verilerin analizinde Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile T-testi, F-testi, Tukey Testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Üç temel başlık altında toplanan motivasyon araçları hakkında elde edilen veriler gösteriyor ki öğretmenler en çok ekonomik motivasyon araçlarına önem vermektedir. Örgütsel ve yönetsel motivasyon araçlarına da psiko-sosyal araçlara nazaran ortalamanın üzerinde önem vermişlerdir. Diğer bir bulguda, kadınların motivasyon araçları hakkındaki görüşlerinin erkeklerden daha olumlu olduğudur. Bunun yanında yüksek okul mezunu olan öğretmenlerin motivasyon araçlarının kullanımından duydukları doyum düzeyleri ise üniversite mezunu olanlardan daha yüksektir. Ayrıca ev sahibi olan öğretmenlerin de motivasyon araçlarının kullanımından duydukları doyumun ev sahibi olmayan öğretmenlerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Motivasyon araçlarının kullanımından duyulan doyum düzeylerini sınıflandıracak olursak en çok doyum duyulan motivasyon araçlarının psiko-sosyal araçlar olduğu, bunu genel ortalamaya yakın bir değerle örgütsel ve yönetsel araçların izlediği, en az doyum hissedilen motivasyon araçlarının ise ekonomik araçlar olduğunu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This survey is a field survey of teacher?s opinion about motivation tools and satisfaction levels. Theachers? opinions about the motivation tools and their satisfaction levels are tried to be determined according to different variables. It is thought that the work, consisting of four sections, can be useful to motivate teacchers for work and to make evaluations more realistically by school managers. Likert type survey with five choises has been done with a total of 216 teachers in eight primary schools in Silivri. To analize the acquired data, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H test, T-test withartihmatic average and standard deviation, F test, and Tukey test and correlation test are used. The motivation tools, which are classified under three fundamental titles, show that teachers at most care about motivation tools. Organizational and managerial motivational tools are given more importance than psyco-social ones. Another finding is that the thoughts about motivation tools show difference by respect to theacher?s genders. Female teachers have more positive opinions than the male teachers about motivation tools. However, the teachers, who have graduated from two-year collages, have a higher level of satisfaction from the usage of motivation tools than the four-year collage graduates. Besides this, it is found that home-owner teachers have more satisfaction than those teachers not having one from the usage of the motivation tools. If we are to classify the satisfaction levels from the usage of the motivation tools, it can be said that the most-satisfactory motivation tools are psycho-social ones, followed by the organizational and managerial tools with a value close to the general average, and the least satisfactory motivation tools are economic ones.