Türkiye'de sağlığın finansman yolları ve kamu hastanelerindeki harcama uygulamaları
Turkey in way of health financing and spending practices in public hospitals
- Tez No: 303927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sağlığın finansmanı, Türkiye'de sağlığım finansman yolları, döner sermaye uygulamaları, Health finance, health finance methods in Turkey, circulating capital applications
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanların yaşama hakkının kutsal olmasından dolayı sağlıkta vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. İnsanların sağlığının korunması ve hastalık halinde yeniden sağlığa kavuşmak için sağlık hizmetlerinin sunumu oldukça önemlidir. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması için ise daha fazla harcama yapmaya ihtiyaç vardır. Sağlık ihtiyacı sınırsız olmasına karşın sağlığa ayrılan kaynaklar sınırlıdır. Sağlık hizmetlerinin daha etkili sürdürülebilmesi için var olan bu sınırlı kaynakların etkili kullanılması ve yeni finansman kaynaklarına ihtiyaç vardır.Türkiye'de sağlığa ayrılan finansmanın arttırılması ile sağlık hizmetlerinin daha etkin sunulması gerçekleşebilir. Günümüz Türkiye'sinde döner sermaye uygulamaları sağlık finansmanında daha etkin kullanılmaya başlanmıştır. Döner sermaye uygulamaları sağlık finansmanında yeni ve etkin bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since people?s right to life is sacred, health is also an inalienable right. Protection of people?s health and offer of health services to regain the health in the event of sickness is quite important. To improve the quality of health services, it?s needed to spend more. Although health needs are unlimited, sources allocated to them is limited. In order for health services to be maintained efficiently, efficient use of these existing limited sources and new sources of finance are needed.With the increase of sources of finance allocated to health services in Turkey, more efficient offer of health services could be achieved. In the present-day Turkey, circulating capital applications have started to be used more efficiently in health finance. Circulating capital applications is regarded as a new and efficient source in health finance.