Hemşirelerde stresin iş tatmini ve işten ayrılmaya etkisinin çalışma saatleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of effects on job satisfaction and intention to quit of nurses stress in terms of working hours
- Tez No: 303926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KİTAPÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, İş tatmini, İşten ayrılma, Hemşirelerde stres, Stress, Job satisfaction, Intention to quit, Stress of nurses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Stres, bireyin herhangi bir fiziksel veya psikolojik uyarıcı karsısında gerekli uyumu sağlayabilmek için ruhsal ve bedensel olarak harekete geçmesi, tepki göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Bu değişiklik fiziksel bir yaralanma gibi olumsuz bir durum da olabilir; aşık olmak ya da çok istediğimiz bir başarıya ulaşmak gibi son derece olumlu bir olay da olabilir. İş tatmini, işin özellikleriyle iş görenlerin istekleri birbirine uyduğu zaman gerçekleşen ve iş görenin işinden hoşnutluk duymasını belirleyen bir olgudur. İşten ayrılma ise; çalışanların iş koşullarından tatminsiz olmaları durumunda göstermiş oldukları yıkıcı ve aktif eylemlerdir şeklinde tanımlamaktadırlar.Bu çalışmada hastanede görev yapan hemşirelerde stresin iş tatminine ve işten ayrılmaya etkisinin demografik yönlerden değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde korelasyon analizi, varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 243 hemşireden örneklem olarak gönüllü 175hemşire ankete katılmıştır.Yapılan analizler sonucunda stresin iş tatmini üzerinde negatif, işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Stress is defined as action and reaction of an individual to adapt against any physical or psychological stimulus. This stimulus may be a negative situation such as a physical injury, being in love or an extremely positive successful event. Job satisfaction became a reality when the properties of the work comply with employees wishes and determine the satisfaction of employees. Intention to quit is defined as active and destructive actions when the employees are unsatisfied in their work.In this study; effect on job satisfaction and intention to quit of stress of nurses working at hospitals was evaluated with demographic aspects. Survey method was used when collecting the data. Data analysis was performed using SPSS program. When evaluating of data, correlation and regression analysis, analysis of variance was used. As volunteer of nurses, working at Süreyyapaşa Chest Disease and Thoracic Surgery Training and Research Hospital, in the sample from 243 to 175 participated in the survey. There are negative effects of stress on job satisfaction and positive effects of stress on leaving job.