Hemşirelerin iş yaşam kalitesinin motivasyona etkisi: Bir uygulama
The effect of nurses ' quality of work life on motivation: An application
- Tez No: 303928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş yaşam kalitesi, Zaman, Performans, Plan, Hemşire, Verimlilik, Motivation, Working Life Quality, Time, Performance, Plan, Nurse, Efficiency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışma hayatının içinde motivasyon önemli bir yer kaplamaktadır. Yoğun çalışma hayatı ve iş yükü değişik saatlerde çalışma, hemşirelerin sosyal yaşam ve iletişimlerini olumsuz olarak etkilemektedir. Yoğun iş hayatı nedeni ile hemşireler kendilerini aile ve sosyal hayatın içinden dışlanmış hissetmekte ve aile içi rollerini yerine getirememektedir. Yaşanılan bu sorunlar nedeni ile hemşirelerin sosyal yaşam ve motivasyonları olumsuz yönde etkilenmektedir. İyi motive olmamış hemşire ve sağılık çalışanından verimli bir performans beklenemez. Sağlık kurum ve kuruluşlarında ilk hizmet ayağını oluşturan hemşirelik mesleğinde, hemşirelerin işe tutumları, iş yaşamlarındaki kalite, verimlilik ve performansları üzerinde motivasyonun önemi büyüktür. Yapılan iş ve verilen hizmet kalitesinin yüksek olması istenilen performansın sağlanabilmesi için motivasyon bir zorunluluk haline gelmiştir. Hemşirelerin iş yaşam kalitesinin belirlenmesi, yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin neler olduğunun bilinmesi yönünde uygulamalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 270 ?hemşire? farklı basamaklarda çalışan ve değişik kurumlarda ?Sağlık Ocağı, Poliklinikler, Hastane? gibi kurumlarda çalışan hemşireler üzerinde anket uygulanmış, uygulanan bu anketlerde elde edilen veriler doğrultusunda, SPSS-15 istatistik programı ile güvenirlik testleri, regresyon, faktör, karşılaştırma analiz teknikleri kullanılarak, hemşirelerin iş yaşam kalitesini etkileyen nedenler, bu nedenlerin iş yaşam kalitesi üzerindeki olumsuzluklar ve motivasyon sorunlarına ilişkin sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen bulgu ve sonuçlar doğrultusunda iş yaşam kalitesi ve motivasyona etki eden nedenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunularak motivasyona etki eden sorunların nasıl iyileştirileceğine dair katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Motivation in working life takes an important place. Intense working life and work load, working in different hours affect social lives and communications of nurses negatively. Nurses feel left out from the family and social life because of intense working life and they can?t perform their domestic roles. Social life and motivation of nurses are affected negatively because of these problems. An efficient performance can?t be expected from not well motivated nurses and medical staff. In nurse profession constituting the first service step in health institutions and organizations, the importance of motivation has enormous in attitudes of nurses toward the job, the quality, efficiency and their performances in working life. Motivation has become an obligation for the high quality of service and labour and providing the desired performance. In this applied study about determining working life quality of nurses, understanding what the factors affecting life quality are; a survey was implemented on 270 ?nurses? working in different steps and in different institutions such as ?HealthCare centre, Polyclinics, Hospital? and within the direction of these data from these survey, results about the reasons affecting working life quality of nurses, problems on working life quality and motivation problems were acquired by using reliability tests, regression, factor, comparison analysis techniques with SPSS_15 statistical program. In parallel with these findings and results, evaluations were made about the working life quality and reasons affecting motivation and it were aimed to contribute to how the problems affecting motivation could be solved.