Resmi ilköğretim okullarında personel disiplini
The personnel discipline in goverment primary schools
- Tez No: 303954
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suç, ceza, disiplin, disiplin cezası, öğretmen, yönetici, Crime, penalty, discipline, discipline penalty, teacher, administrator
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu tez çalışmasında; disiplinin temel taşları olarak kabul edilen suç, ceza, disiplin suçu kavramları açıklanarak, resmi ilköğretim okullarında görev yapan personelin disiplin açısından mevcut durumu ve personelin disiplin yönetmeliğine bakış açısı ele alınmaktadır. İstanbul'daki resmi ilköğretim okullarında görev yapan personelin son dört yılda aldıkları disiplin cezaları nicel olarak incelenmiş ve genel toplama göre mevcut durum saptanmıştır.Bu çalışmada resmi ilköğretim okullarında görevli personelin disiplin yönetmeliklerine, disiplin suç ve cezalarına olan bakış açısı ve görüşleri ele alınmaktadır. Çalışma; Kavramsal Bilgiler, Metodoloji ve Uygulama, Tartışmalar olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Sonuçlar ve Öneriler kısmıyla sona ermektedir.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan resmi ilköğretim okullarında, 2008-2009 Eğitim ? Öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemi ise; İstanbul'un farklı ilçelerinde görev yapan ve rassal olarak seçilen 374 öğretmen oluşturmaktadır. ?İstanbul ilinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin disiplin yönetmeliklerine ve disiplin amirlerine bakış açıları ve disiplin suçları ve cezalarını algılama düzeyleri nedir?? hipotezi, çalışma örnekleminde bulunan öğretmen ve yöneticilere, araştırmacı tarafından geliştirilen 25 maddeli dörtlü likert tipi anketin uygulanması ile test edilmektedir. Elde elden veriler SPSS 11.5 programına girilerek çıktılara ulaşılmış ve bu çıktıların analizleri yapılarak resmi ilköğretim okullarında görev yapan personelin disiplin yönetmelikleri, disiplin suç ve cezalarına karşı bakış açılarının ve bunları algılama düzeylerinin öğretmenin cinsiyeti, yaşı, medeni hali, eğitim düzeyi, meslekteki kıdemi, bulundukları okuldaki kıdemleri, okullarının öğrenci sayıları, öğretmenin alanı ve görevi bağımlı değişkenlerine göre değişiklik gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmış ve araştırma sonuçlarına göre karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; the current situation of the personnel in terms of discipline, who work in government primary schools, and the personnel?s point of view about discipline regulation are discussed by explaining the notions; crime, penalty and disciplinary offence that are accepted as the corner stones of discipline.The penalties that are inflicted to the personnel who work in the government primary schools in Istanbul, during the last four years, are put upon a quantitative analysis and the current situation regarding the general sum has been determined.In this study, the point of view and opinions of the personnel who are in charge in government primary schools, about discipline regulations, disciplinary offences and penalties are undertaken. The study consists of three major parts; Conceptual Knowledge, Methodology & Application and Arguments. It ends with Results and Suggestions.The universe of the research is composed of the teachers who are in charge in government primary schools in Istanbul, during the 2008-2009 Academic Year. And the sample consists of 374 teachers who work in different districts of Istanbul that are chosen randomly. The hypothesis, ?What are the point of views of the teachers who work in government primary schools of the city, Istanbul, about discipline regulations and discipline supervisors and that their level of understanding the disciplinary offences and penalties?? is tested by application of the quartet likert type of survey with 25 clauses which is developed by the researcher, to the teachers and administrators who are in the sample of the study. The acquired data has been entered into SPSS Version 11.5 and outputs have been gained; and by analyzing these outputs it has been tried to determine if the point of views and the level of understanding about disciplinary offences and penalties of the personnel who are in charge in government primary schools have altered regarding the dependent variables gender, age, marital status, level of education, seniority in the occupation and the current school, number of students of their school, the field of the teachers and their duty. Consequently comparisons have been made according to the reseach results.