İlköğretim okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeyleri: Silivri ilçesi örneği
Primary school maneger's level of abilitily to have innovative leadership skills: Example of Silivri Municipality
- Tez No: 303995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ TOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Bireysel Düzeyde İlgi, Telkin, Entellektüel Uyarım, Karizma, Transformational leadership, individual interest level, inspiration, intellectual stimulation and charisma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
21. yüzyılda değişim ve gelişim içerisinde yeniden yapılanan okullarda yöneticilik yapacak kişilerin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olması gün geçtikçe kendisini hissettirmektedir.Bu çalışmada dönüşümcü liderliğin idealleştirilmiş etki, telki, entellektüel uyarım ve bireysel destek boyutlarına ilişkin davranışları, ilköğretim okul yöneticilerinin ne derece gösterdiğine ilişkin okul yöneticileri hakkında öğretmen algılarının bu değişkenler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.Araştırmacı tarafından uygulanan, beşli Likert tipi, Dönüşümcü Liderlik anketi, İstanbul ili Silivri ilçesinde bulunan ilköğretim okulunda toplam 176 öğretmene uygulanmış ve toplanan verilerin analizinde Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi, varyans analizi ile Kolmagorof Smirnov Testi analizi kullanılmıştır.Öğretmenler okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olduklarını düşünmektedir. Öğretmenlere göre okul yöneticilerinin en çok sahip oldukları özellikleri dönüşümcü liderlik özelliği entellektüel uyarımdır. Bunu sırasıyla bireysel düzeyde ilgi, telkin, karizma özellikleri takip etmektedir. Öğretmenlerin diğer özelliklere kıyasla okul müdürlerinin karizma ve telkin özelliklerine sahip olma düzeylerini daha düşük değerlendirdiklerini ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin okul yöneticilerinin belli bir düzeyde olduklarını düşündükleri dönüşümcü liderlik özelliklerini yeterli bulduklarını ancak okul yöneticilerinin bu özelliklerini geliştirerek iyileştirmesi gerektiğine işaret etmektedirler.
Özet (Çeviri)
In the change and development of the 21st century's reform school movement, school managers will have to have innovative leadership skills.In this research of innovative leadership we emphasized the impact, intellectual stimulation, suggestion and dimensions of individual support of primary school managers' behaviors and their reactions in variable situations.In this research the survey analyst used the likert-type scale on innovative leadership . The data was collected from 176 teachers of Silivri municipality of Istanbul province. In analyzing the data Mann Whitney-U analysis, Kruskal Wallis-H analysis, variance analysis and Kolmagorov Smirnov analysis was used.Teachers think that the school managers have the innovative leadership skills. They also think that the biggest characteristic of an innovative leadership skill of those managers is their intellectual stimulation. Respectively individual interest level, inspiration and charisma follow. Findings point out that teachers think inspiration and charisma are the weakest levels of innovative leadership skill of most school managers. Though teachers think transformational leadership skills of school managers are good enough, they should still be improving those skills.