İlköğretim okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeylerinin öğretmenlerin iş doyumları üzerindeki etkileri: Afyonkarahisar ili uygulaması
The effects of transformational leadership levels of directors in primary education for the theachers and their satisfaction: Model of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 616154
  2. Yazar: NAZIM ELMAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAFER EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, İş Doyumu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İLKÖĞRETİM OKUL YÖNETİCİLERİNİN DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMA DÜZEYLERİNİN ÖĞRETMENLERİN İŞ DOYUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: AFYONKARAHİSAR İLİ UYGULAMASI ELMAS, Nazım Yüksek Lisans, İşletme Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cafer EMİNOĞLU Mayıs-2015, 116 sayfa Bu araştırmanın temel amacı; öğretmen algılarına göre ilköğretim okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeyleri ve öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesi, ilköğretim okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeyleri ile öğretmenlerin iş doyum düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Ayrıca öğretmenlerin demografik özelikleri açısından ilköğretim okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeyleri ve öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin incelenmesi de araştırmanın diğer amacını oluşturmaktadır. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, dönüşümcü liderlik ölçeği ve Minnesota iş doyum ölçeğinden oluşan anket formu; 2013-2014 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na ilköğretim kurumlarında görev yapan 349 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin okul yöneticilerinin yüksek düzeyde dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olduklarını düşündükleri ve işlerinden yüksek düzeyde doyum sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin yaşlarına ve mesleki deneyimlerine göre, yöneticilerine ilişkin algıladıkları dönüşümcü liderlik özelliklerinde farklılaşmaların olmadığı, cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine ve görev yaptıkları okul türüne göre, yöneticilerine ilişkin algıladıkları dönüşümcü liderlik özelliklerinde farklılıkların olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin cinsiyet yaş ve mesleki deneyimlerinin, iş doyum düzeylerinden bağımsız olduğu, eğitim düzeylerinin ve görev yaptıkları eğitim kurumlarının ise iş doyum düzeylerinde anlamlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca, okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeyleri ile öğretmenlerin iş doyum düzeyleri arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu, okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma düzeylerinin artmasının, öğretmenlerin iş doyum düzeylerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of transformational leadership levels of directors in primary education for the theachers and their satisfaction: Model of Afyonkarahisar ELMAS, Nazım Master's degree, Department of Business Thesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Cafer EMİNOĞLU May-2015, 116 pages The main goal of this search is; to analyse transformational leadership levels of the directors in primary education, to determine the levels of satisfaction, to identify whether there is a relations between the transformational leadership and satisfaction of teachers, and also, to examine these levels in terms of demographic specialty of teachers and their satisfaction levels. For these goals; personal information form, the transformational leadership scale and questionnaire are applied to 349 teachers working in primary education institutions in Afyonkarahisar for the education period of 2013-2014. The datas gained from questionnaires are analysed with SPSS21.0, statistical programme. In consequence of the search; it's reached that the teachers think that the directors have high levels of transformational leadership and they ensure satisfaction with high-level in their jobs and also there is no difference between the transformational leadership specialties of the directors in terms of ages and professional experiences but the discrepancy comes from their gender, levels of education and types of the schools. In the search; it's figured out that there is positively correlation between the levels of transformational leadership of the directors and the satisfaction levels of the teachers, and that increase of transformational leadership levels pushes up the satisfaction levels of the teachers. Keywords; Leadership, Transformational Leadership, Satisfaction