Avrupa Birliği üye ve aday ülkeleri ulusal marşlarının sosyo-kültürel ve müzikal yapı bakımından incelenmesi
Europan Union member and candidate countries national socio-cultural and musical structure in terms of investigation
- Tez No: 304045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Marş, Kraliyet Marşı, Hymne, AB. Üye ve Aday Ülkeleri, National Anthem, Royal Anthem, Hymne, EU. Member and Candidate Countries
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez, ulusal marşları sosyo-kültürel ve müzikal yapı bakımından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda AB. Üyesi ve aday ülkeleri ile AB. Marşı ele alınmıştır. Otuz yedi marşı incelemeye alan bu araştırma için betimsel araştırma yönteminden tarama (survey) ve tarihi araştırma modelleri kullanılmıştır. Ulusal marşların tanımlanması, işlevleri, tarihi süreçleri, edebi yönden özellikleri sosyo-kültürel açıdan incelenmiş, marş formu ve çeşitleri, tonalite, ölçü yapısı, metronom hızı ve söz(lirik)-ezgi özellikleri ise müzikal analiz açısından incelenmiştir.Ulusların manevi değerlerinde çok önemli bir yere sahip, birlik ve beraberliğin sembolü olan ulusal marş bayrak gibi simgesel bir özellik taşır. Her ulusal marşın o ulusla ilgili tarihi, kültürel, siyasi ve müzikal açıdan özelliklerini ve farklılıklarını ortaya koyan kısa, sade, anlaşılır bir yapıda olan edebi ve müzikal eserlerdir.Ülkelerin bayram ve kutlamalarında, spor ve olimpiyat oyunlarında yaygın olarak kullanılan, birçok ülkede okullarda, radyo ve televizyonlarda açılış ve kapanış saatlerinde çalınan ve yasalar tarafından korunan, aynı zamanda toplumun yazılı olmayan kurallarıyla da saygı uyandıran eserlerdir. Bu yönüyle örneğin Türk Ulusu'nun İstiklal Marşı saygı gereği daima ayakta okunmaktadır.Müzikal açıdan ulusal marşlar Hymne etkisiyle yazılmış eserler olup, bunun yanında marş formunun karakteristik özelliğini de belirgin bir şekilde yansıtan Görkemi, gurur ve coşkuyu, bağımsızlığı ve cesareti majör tonlarla ifade eden, ritmik hareketi olan koro halinde kitleler tarafından ezbere söylenen, genellikle yürüyüşe uygun tempolarda bestelenen kalıcı eserlerdir.
Özet (Çeviri)
In terms of socio-cultural structure of this thesis is investigate the national anthem. In this context, the Europan Union member and candidate countries and the European Union anthem are discussed. The descriptive research method for thisresearch was investigate 37 anthem and historical research models used for screening. Identification of the nation anthem, functions, historical processes, social and cultural characteristics of the literary aspects have been analyzed and guestion examined in terms of melody features musical analysis.The nations will have a very important place of spiritual values, as a symbol of unıty and national anthem as the flag is a symbolic feature. Each national anthem of the nations historical, cultural, political and musical perspective revealing differences in the characteristics and short, simple, clear structure, the literary and musical Works.Countries festivals and celebrations, sports and the Olympic games, are widely used in many countries, schools, radio and television played the opening and closing time and protected by law, the unwritten rules of society, but also the compelling Works. In this regard, for example due to the Turkish nation to respect the National Anthem always read standing.