Sis'i (Kozan) Akdeniz'den Kapadokya'ya bağlayan kervan yolu kaleleri
Castles of caravan road connecting Sis (Kozan) from Mediterranean to Cappadocia
  1. Tez No: 304059
  2. Yazar: HASAN BUYRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kale, Kervan Yolu, Mimari, Sur Duvarı, Castle, Caravan Road, Architect, Wall
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 574
Özet
Sis'i (Kozan) Akdeniz'den Kapadokya'ya bağlayan kervan yolu Çukurova'nın en önemli yollarından biridir. Bu çalışmada sözü edilen kervan yolunu ve yol üzerinde bulunan kentleri koruyan kaleler tespit edilmiş, özelliklerine göre sınıflanmış ve çizimleri yapılmıştır. Kalelerden elde edilen veriler, çeşitli kaynaklarla desteklenerek konuya bütünlük kazandırılmıştır.Çalışmada, yirminci yüzyıl başına kadar Sis hakkında bilgi veren kaynaklar özetlenmiş, Sis'in tanıtımı yapılarak ismi, coğrafyası ve tarihi hakkında bilgiler verilmiştir. Kale hakkında genel bilgiler yanında, kervan yolu güzergâhı üzerinde tespit edilen kale harici eserler tanıtılmıştır. Çalışmanın ana konusu katalog kısmında, kervan yolu üzerinde yer alan kaleler, önce coğrafi ve tarihi açıdan tanıtılmış sonra da bölümlere bölümlerde kısımlara ayrılarak mekânlar detaylı şekilde tek tek incelenmiştir. Tanıtımlar plan ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Kaleler, hem kendi aralarında hem de bölgede bulunan benzerleri arasında karşılaştırma ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Günümüzde birçoğu sağlam olan kalelerin ilk inşa tarihleri tam olarak tespit edilememiştir. Buna karşılık kalelerde yapılan ekleme ve tamiratlarda, bölgede hüküm süren bütün uygarlıkların izlerini görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The caravan way connecting Sis( Kozan) from the Mediterranean to Cappadocia is one of the most important ways of Çukurova. In this study, caravan way and the castles protecting the cities on the way have been determined, classified according to their features and their drawings are given. Data obtained from the castles have been supported by the literature.Literature on Sis until 20th century has been summarized, Sis was defined and explained with its geography and history. Besides general information on the castle, those works apart from castles have been introduced. In catalogue part, the main subject of the study, the castles on the caravan way have been defined geographically and historically and then have been put into parts and studied in details. Definitions have been supported by plans and photos. The castles have been compared and evaluated both among themselves and those similar ones in the region.The first construction dates of the castles which stil stand are not known. But thanks to the repairs and additions it is possible to get to know the traces of the civilizations in the region.