Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yıkılışını hazırlayan uluslararası gelişmeler
International developments laying the foundations of the collapse of the Republic of Cyprus
- Tez No: 304085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: The Republic of Cyprus, the USA, England, Turkey, Greece
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmamda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yıkılışını, uluslararası gelişmeler ekseninde değerlendirmeye çalıştım. Bunu yaparken de detaylarla boğulmamak için bu sürecin öncesi ve sonrasında önemli gördüğüm olayları başlıklar altında vermeye gayret ettim. Bu çalışmamda birçok kitap, dergi ve makaleden yararlandım. Kıbrıs Cumhuriyeti zamanın şartlarında yapay bir devlet olarak kurulmuştur. Milliyetçiliğin ivme kazandığı 19. yüzyıldan bu yana bir arada yaşamayı becerememiş (ya da buna zorlanmış) iki milletin bir araya getirilme çabasından öteye gidememiştir bu cumhuriyet. Türkiye bu süreci iyi idare edememiş, avantajlarını yeterince kullanamamıştır. İngiltere ve ABD'nin kontrolündeki BM'nin kararları karşısında hakkını savunamamış, masaya yumruğunu vuramamıştır. Uluslar arası arenada her zamanki gibi haklının değil güçlünün dediği olmuştur.Anahtar Kelimler: Kıbrıs Cumhuriyeti, ABD, BM, İngiltere, Türkiye, Yunanistan.
Özet (Çeviri)
In this study I have attempted to examine the collapse of the Republic of Cyprus within the context of international developments. In order to avoid being engrossed in details too much, I have tried to summarise developments occurring before and after this process on the basis of main headings. I have referred to various books, journals and articles in the study. At those times, the Republic of Cyprus was founded as an artificial state; a republic that was not able to go beyond efforts to bring two nations together which had failed to live together (or forced to do so) since the 19th century in which the concept of nationality gained momentum. The Republic of Turkey was not able to manage this process well and could not make full use of its advantages. It was not able to defend its rights vis-à-vis the UN resolutions, which were under the control of England and the USA, and slam its fist on the table. In the international arena the will of the strong, not the one which is right, has taken precedence as it is always the case.