Hasta-hastane personeli arasındaki iletişim bozuklukları sebepleri ve çözümleri, TEV Sultanbeyli Devlet Hastanesi
TEV Sultanbeyli Hospital as a Sample; the communication disorder between patient and hospital stuff, the reasons and the solutions
- Tez No: 304086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, hasta, hastane personeli, Communication, patient, hospital stuff
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İletişim, ?nitelikleri ne olursa olsun, en az iki sistem arasındaki bilgi alışverişini iletişim kabul edebiliriz. Bu alışverişteki bir eksiklik, iletişimde, değişik derecelerde bozukluklara sebebiyet verir. Tam, az, eksik, şiddeti farklı olan, normal veya hatalı cevaplara dönüşür.Bu çalışma, TEV Sultanbeyli Devlet Hastanesi'ndeki personel ve oradan hizmet alan hastalar ile gerçekleştirildi. Yani, burada araştırılan iletişim sistemi, canlılar arası iletişim sistemidir. Araştırmaya, hastanedeki temizlik işçisinden idarecesine, yardımcı sağlık personelinden hekimine ve güvenliğine, doktor sekreterlerinden veri kontrol elemanlarına kadar 166 kişi, hastalardan da, ayakta tedaviden yatan hastaya ve günübirlik yatış-çıkış yapan hastalarına kadar 170 kişi olmak üzere, rastgele seçilmiş, toplam 336 kişi ile görüşülerek anket yapılmıştır. Ankette, 5'li Likert anketi ölçeği uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
No matter the quality, the information transfer between at least two system is what we call ?THE COMMUNICATION? . An absence of this transfer, causes different kinds of error in the communication. The answers turns out to be incomplete, short, normal or incorrect.This research made with the staff and the patients of the TEV Sultanbeyli State Hospital. In other words the system that has been researched here is the communication system between livings. In the research, from cleaning stuff to management stuff, health stuff assistance to doctors, secretaries to data control stuff and the security there are 166 people, from inpatients to outpatients and patients comes for overnight there are 170 people and totaly 336 randomly choosen people have been talked and this survey has been made. 5 point Likert type scale has been used in survey.