Toplam kalite yönetiminde sürekli iyileştirme
Continuous improvement in total quality management
- Tez No: 304095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ TOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, TKY, Sürekli iyileştirme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Piyasada rekabet edebilmek için firmaların, değişim sürecine uyum sağlamaları gerekmektedir. Firmaların değişim sürecine uyum sağlayabilmeleri ancak değişime açık olmaları, kaliteyi artırmak için sürekli iyileştirme yapmaları ile mümkündür. Günümüzde piyasa koşullarında rekabet edebilmek için firmaların mal ve hizmet üretiminde kaliteye önem vermeleri gerekmektedir. Firmalar arasında farklılık yaratan en önemli unsurlar TKY felsefesini benimsemiş olması, kaliteli mal ve hizmet üretmesidir. Kalite felsefesinin kalbini de sürekli iyileştirme anlayışı ve bu sahadaki uygulama yetenekleri oluşturmaktadır.Sürekli iyileştirme başta firmadaki üretim süreçlerinin sürekli geliştirilmesi, iyileştirilmesi olmak üzere ürün geliştirme, maliyet düşürme ve yenilik yapma ile ilgili uygulamalardır. Günümüzde çok hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Bu süreçte firmaların tüm süreçleri, yöntemleri, işgücü nitelikleri, çalışma koşulları değişmektedir. Firmalar da yaşanan bu hızlı değişim sürecinden etkilenmektedir.Bu çalışmada sürekli iyileştirmenin işletmeye olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla İMES sanayi sitesindeki firma çalışanlarının/yöneticilerinin toplam kalite yönetimini uygulamaya çalışan farklı büyüklükte, farklı teknoloji yapısında firmaların sürekli iyileştirme anlayışlarına ilişkin eğilimleri ve anlayışları kısmen ele alınarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firms should comply with the changing process in order to compete in the market. Complying with this changing process can only be achieved by being at stake and improving continuously to increase quality. Companies should give importance to quality of goods and services production in order to compete in today?s market conditions. The most important factors among the companies are adopting TQM philosophy and producing high quality goods and services. The heart of the quality philosophy is continuous improvement mentality and application abilities in this field.Continuous improvement is the applications related to improvement and development of production processes, product development, cost reduction and innovation. Today we witness a highly rapid changing process. In this process, all processes, methods, labor qualifications and working conditions also change. Firms are affected by this rapid change, too.In this study, effects of continuous improvement on the organizations have been searched. For this purpose, the tendencies and mentalities of employees/managers in İMES industrial estate about the continuously improvement mentalities of the firms which are in various sizes and have various technological structures and which try to apply total quality management are considered partly and examined.Keywords : Quality, TQM, Continuous improvement