İMKB'de hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler
Factors affecting stock prices in Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 304127
  2. Yazar: HATİCE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi, İMKB-100 Endeksi, Çoklu Doğrusal Regresyon, Oran Analizi, Stocks, İMKB-100 Index, Multiple Linear Regression Analysis, Ratio Analiysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hisse senetleri piyasasında yatırımcıların yatırım kararı almasında en önemli göstergelerden birisi hisse senetlerinin fiyatlarıdır. Bu piyasanın gelişmesi ve bu gelişimin istikrar kazanması yatırımcıların yatırımları ile mümkündür. Yatırımcının yatırım yapacağı hisse senedinin fiyatını etkileyen faktörleri göz önünde tutarak yatırım yapması halinde daha sağlıklı yatırım kararları alacaktır. Hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalara sebep olan faktörlerin doğru ve anlamlı bir şekilde belirlenmesi, hisse senedi yatırımları için büyük önem taşımaktadır. Bu tezin amacı hisse senetlerini tüm özellikleri ile açıklayarak, hisse senedi fiyatlarının oluşmasında hangi faktörlerin hangi etkiyi yaptığını belirlemektir. İMKB'de hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler Makro Faktörler ve Mikro Faktörler olarak incelenmiştir. Ayrıca bu faktörlerin etkisin ölçümlenmesi amacıyla ?Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi? ve ?Oran Analizi? yöntemleri kullanılarak iki uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stock prices are one of the most important indicators for investors to decide investment in stock exchanges. Development and stability of development is possible with investments. Investors will make more healthy investment decisions when they care factors affecting price of potential investment stock. The right and meaningful determination of factors that cause fluctuations has great importance for stock investments in stock exchanges. The aim of this project is to determine the factors affecting stock prices and level of these factors with explanation all features of stocks. The factors affecting prices of stocks in Istanbul Stock Exchange are studied as macro factors and micro factors. Additionally the measurement of impact of these factors have been applied by using Multiple Linear Regression Analysis and Ratio Analysis methods.