Örgütlerde stres yönetiminde cinsiyet faktörü
Gender faktors organizational stress management
  1. Tez No: 304135
  2. Yazar: SELDA ERDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgüt, Bireysel, Cinsiyet, Stress, Organization, Individual, Gende
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Stres yaşadığımız modern çağın, en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem örgütler açısından hem de çalışanlar açısından stres iyi yönetilmediği durumlar da çok ciddi sorunlar yaratabilir. Bu çalışmada bireysel ve örgütsel stres kaynaklarının neler olduğu, stresin örgüt ve birey üzerinde ki sonuçları, stresle baş edebilme yöntemleri, stres ve cinsiyet konuları incelenmiştir. Uygulama kısmında ise 70 kişiden toplanan verilerle yapılan analizlerle, stres yaratan durumlar, çalışanların stresle baş edebilme yöntemlerinin neler olduğu ortaya çıkarılmıştır.Araştırma sonuçlarına bakıldığında çalışanlar için en büyük stres kaynakları arasında çalışanların dinlenmeye ve eğlenmeye vakit ayırmaması, kariyerleriyle ilgili endişelerinin çok yüksek olması, iş yerindeki ilişkiler vardır. Örgütsel stresin bireysel çözüm yollarında, çalışanların en çok aktif planlama ve dış yardım alma gibi baş etme yöntemlerini kullandıkları görülmüştür. Diğer önemli bir sonuçta cinsiyete göre çalışanlar arasında bireysel çözüm yolarında , ? dine yönelme ?, ? biyokimyasal kaçma soyutlanma ?, ? dış yardım alma ? gibi baş etme yöntemlerine kadınlara göre erkeklerin daha yüksek oranda yöneldikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stress is being encountered as one of the biggest problems of the modern age that we live in. Stress may cause serious problems for both organizations and employees when it is not well managed. In this study; individual and organizational stress sources, the effects of stress on organizations and individuals, the methods for overcoming stress, stress and gender relations have been examined. In the application part of the study, the conditions that cause stress and the methods that employees use while overcoming the stress have been mentioned by using analysis that have been applied to 70 people.When the research results have been monitored, employees? not having time for resting and enjoying their lives, worrying too much for their career and the relationships that they have in their company seems among the biggest stress sources. As individual solution ways of the stress it has been seemed that employees use active planning and receiving outside support methods to overcome stress. Another important result is, among the employees by taking gender into account when compared to men, women prefer individual solution ways much more such as religious orientation, biochemical social abstraction, receiving outside support.