Türkiye-Finlandiya ilişkileri (1917-1980)
Turkey-Finland relations (1917-1980)
- Tez No: 304138
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Finlandiya, Türkiye, Atatürk, Svinhufvud, Korutürk, Kekkonen, Finland, Turkey, Atatürk, Svinhufvud, Korutürk, Kekkonen
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
?Türkiye-Finlandiya İlişkileri 1917-1980? isimli bu çalışma Finlandiya'nın kısa tarihçesi dâhil olmak üzere Osmanlı-Fin ilişkileri de ele alınarak 1980 yılına kadar geçen sürede iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri kapsayan bir çalışmadır. Bu çalışmanın amacı; bu güne kadar bilimsel olarak kapsamlı bir çalışma yapılmayan Türk-Fin ilişkilerini belgeler ışığında değerlendirmektir. İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri analiz etmek ve bilimsel bir çerçeveye oturtmaya özen gösterildi. Bunu yaparken, iki ülke arasındaki ilişkilerin niteliğini ve ilişkilerdeki dönem ve konu olan gelişmeler saptanmaya çalışıldı. Ayrıca Türk ve Fin tarihinden örnekler vermek suretiyle, Türk-Fin etkileşimine dair tarihsel olayların açıklanması amaçlanmıştır. 1917-1980 yılları arasında Türkiye'de ve Finlandiya'da yaşanan gelişmelerin birlikte yorumlanmasını temin edecek bir yaklaşım tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the Turkish ? Finnish economic, cultural and political relations beginning from Ottoman Empire period to 1980 and mentioning about the history of Finland briefly. The aim of the study is to evaluate the relations between two countries about which there are very few studies in Turkey by studying in details and scientifically. Characters and topics of the relations and periods are evaluated. Historical events are expressed by giving examples from the history of two countries showing the interaction between them. An approach which can provide the interpretation of developments between 1917 and 1980 in both countries was adopted.