Sözleri Hâce Muhammed Lutfî (Alvarlı Efe)' ye ait bestelenmiş eserlerin müzikal analizi
The musical analyses of works, the lyrics of which were written by Hâce Muhammed Lutfî
  1. Tez No: 304159
  2. Yazar: MURAT EKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SADIK KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Dini Musiki, Makam, Sufism, Religious(pios) Music, Mode
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 371
Özet
Bu çalışma, Erzurum' un son yüzyılda yetiştirdiği tassavvuf âlimlerinden Hâce Muhammed Lûtfi (Efe hazretleri)' nin Hulâsatü'l-Hakâyık adlı eserinden alınan tasavvuf şiirlerinin bestelenmiş eserlerini analiz ederek, bir takım tespitlerde bulunarak bu alanda bundan sonraki çalışmalara örnek teşkil etmeyi amaçlamıştır.Bu araştırmanın problemi ve kapsamı gereği, Tarama (Survey) Modeli yöntemi ile çalışılmıştır. Taranan eserlerin analizlerine de yer verilmiştir. Efe Hazretleri Vakfının yayımladığı ?Hâce Muhammed Lûtfi (Tarihçe-yi Hayât)? adlı kitabında yer alan bestelenmiş eserler incelenmeye tâbi tutulmuştur. Bahsedilen eserde 37 eser yayımlanmış olup hepsi incelemede yer almaktadır. Eserlerin güfte, form, makam ve usûl analizleri yapılarak usûl-vezin şemaları oluşturulmuştur. Ayrıca makamı bilinmeyen eserlerin de makam dizileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to be a sample for prospective studies by analyzing the composed of sufictic poems from the work of Muhammed Lûtfî (Efe Hazretleri) one of the sufism scholors who have been grown up in Erzurum within the last century, Hulâsatül Hâkayık and by making some inforences.Survey model was conducted due to the problem and scope of the sutudy. The analses of the works were presented. The composed works in the book, ?Hâce Muhammed Lûtfi (The Short History of Life)? puplished by the Efe Hazretleri Fundation will be studied. İn this book, 37 works were published and all of them will be examined. Tempo-metre scheme were formed by analysing the metres, modes, forms and lyrics of the works. Additionally the modes of the works, which were not know, were determined.