Reyyî'nin 'Kitâb-ı Rûşenî' isimli manzum ferâizi (inceleme-metin)'
Reyyî's called Kitâb-ı Rûşenî' Islamic Law in verse (ferâiz) (text-analysis)
  1. Tez No: 253615
  2. Yazar: SÜLEYMAN MECEK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Manzum Ferâiz, Rûşenî, Reyyî, Poem Ferâiz, Rûşenî, Reyyî
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
?Reyyî'nin `Kitâb-ı Rûşenî' İsimli Manzum Ferâizi (İnceleme-Metin)? isimli çalışmamız, fıkıh ilminin bir kolu olan fakat zamanla ayrı bir ilim dalı olarak şekillenen ve medreselerde okutulmaya başlanılan ferâiz ilmi üzerine yazılmış bir manzume hakkındadır. Secâvendî'nin Ferâizü's-Sirâciyye adlı eseri esas alınarak yazılan manzumeyi, günümüz Türkçesiyle sadeleştirerek, metin ve muhteva bakımından tahlil etmeye çalıştık.Çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, ferâiz ilmiyle ilgili genel bilgileri ve manzum ferâizleri anlattık. Akabinde müellifin hayatını ve eserlerini, kaynaklarda ulaşabildiğimiz bilgilere dayanarak verdik.Birinci bölümde eserin adı, sebebi te'lifi ve nüshaları ile ilgili bilgileri vererek dinî kavramlar bakımından tahlilini yaptık.İkinci bölüm ise eserin tanıtımını, nüshaların karşılaştırılmasını ve her iki nüshadan yararlanarak hazırladığımız karşılaştırmalı metni içermektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis, the named ?Reyyî?s `Kitâb-ı Rûşenî? called poem ferâiz (Text-Analysis)? it is about of poem written with reference to feraiz science that be a branch of fiqh sicience but in the course of time that have been formed as an individual science branch and have been started to be read in madrasahes. We have tried to analyze written poem in terms of the text and content by predicating the work named Ferâizü's-Sirâciyye and by simplifying to the modern Turkish.Our study consists of two parts. In the introduction, we told general information related to feraiz science and poem ferâizs. Subsequently, the informations have given about of the life and works of writer, based on the sources that we can attainIn the first part, it was given informations regarding of the name of work, reason of the spelling and copies, afterwards, the informations in question was analysed in terms of religious conceptsThe second part contains the presentation of work, the comparison of copies and comparative text that we have prepared benefit by both copies.