Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarını zorlaştıran faktör olarak bürokrasi
Bureaucracy as a factor complicating studies of restructuring in Turkish public administration
- Tez No: 304191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEVFİK GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Bürokrasi, Siyaset, Public Administration, Bureaucracy, Policy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, değişen ve gelişen dünya koşullarına ayak uydurmaya çalışan Türk kamu yönetim yapısında gerçekleştirilen yeniden yapılanma çalışmalarını zorlaştıran faktör olarak bürokrasinin incelenmesidir. Bürokrasi doğası gereği iktidar gücüne nüfuz eden ve yönetimi eline geçirme gayreti içinde bulunan bir kurumdur. Bu yüzden siyaset-bürokrasi çekişmesi tarihin her döneminde olagelmiştir. Hatta demokrasi ile bürokrasi birbirini itmesi gereken kutuplar olmasına rağmen yönetim sistemi içinde birbirinin tamamlayıcısıdır.Türk kamu yönetimi Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana sürekli bir değişim ve yeniden yapılanma süreci içindedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında rejimin ve reformların savunucusu olarak ortaya çıkan kamu bürokrasisi bir süre sonra yönetimin yeniden yapılanma çalışmaları önünde engel olmaya başlamıştır. Bunun sebebi bürokrasi-siyaset ilişkisinin sağlam bir zemine oturtulamaması ve bu çekişmeden bürokrasinin galip çıkmasıdır. Bu çekişme içinde bürokrasinin galip çıkması, bürokratik yapılanma içindeki bürokratların teknik bilgi ve uzmanlığa, karar verme gücüne ve siyasilerin aksine istikrarlı statüye sahip olmasından kaynaklanmaktadır.Bürokrasinin yönetim sistemi içinde en büyük problemlerinden biri de siyasallaşmaya açık olmasıdır. 1970'li yıllardan sonra iktidara, istikrarsız ve koalisyon hükümetlerinin gelişi Türk kamu bürokrasinin siyasallaşmasına sebep olmuştur.Türk kamu bürokrasisinin kendi görev ve yetki alanı dışına çıkarak yapmış olduğu işlem ve eylemlerden yönetim sisteminin zarar görmemesi için çeşitli denetim yolları benimsenmiştir. Ancak bu denetim yolarının ne derece etkili olduğu tartışmaya açık bir durumdadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this is to analyse the bureaucracy as a factor that makes the study of restructuring diffucult achieved in Turkish Public Administration which tries to keep up with changing and developing world conditions. Bureaucracy, by its nature, is a corporation which penetrates the power of government and tries to capture the administration. Therefore, the conflict of policy-bureaucracy continues in all phase of history. Moreover, although democracy and bureaucracy are opposite pole, they complement each other in the administration system.Turkish Public Administration is in a process of constant changing and restructuring since Turkish Republic?s inception. Public bureaucracy, which appeared as an advocate of regime and reforms in Republic?s first years, began to set a bar against administration?s restructuring studies briefly. This is because, the policy-bureaucracy relationship is not established in a secure background and bureaucracy prevailed against policy in this conflict. The victory of bureaucracy results from bureaucrats, who are in bureaucratic structuring, have technical knowledge and specialism, power of authority and stabilized statute contrary to politicians.One of the biggest problems of bureaucracy in the administration system, is its openness to be politic. Instable and coalition government that acceded after 1970?s, causes Turkish Public Bureaucracy to be politic.In order not to be damaged the administration system from which Turkish Public Bureaucracy implemented transactions and activities by exceeding its authority, it was embraced various audit ways. But, whether these audit ways are effective, is in a position of open to dispute.