XX. yüzyıl heykel sanatında sanatçı-nesne ilişkisi
The relationship of artist-object in XX. century sculpture
  1. Tez No: 304190
  2. Yazar: MUHAMMET HANİFİ ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT AKTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanatçı, Nesne, Modern, Heykel, Artist, Object, Modern, Sculpture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yer küre üzerinde yürümeye başlayan insan, özne-nesne ilişkisi ile kendi aklı ve nesneden edindiği bilgilerle sürekli değişim göstererek gelişmektedir.İnsanın sanata olan yetkinliği, yeni nesneler, yeni biçimler var ederek yer kürede soluk almaksızın ilerlemektedir. Yılların vermiş olduğu tecrübe sonunda sanat içinde bulunduğumuz dünyanın, estetik biçimde kavranılmasının, insanın yaratıcılığının, fikirlerinin ve duygularının nesne olarak somutlaştırmasının temel öğesi olmuştur.Düşünsel ve biçimsel özgürlüğe modern sanatla kavuşan heykelde, sanat üzerindeki aklın öneminin yerini, bilim, pisikoloji, doğa, inançlar, bireysel duygular ve düşünceler almış, yeni oluşumlar ortaya çıkmıştır. Heykelin nesnesel değişimine, teknoloji etki etmiştir. Sanatçılar sadece kalıcı iş yapma fikrinden uzaklaşıp, her türlü malzeme ile denemeler yapmışlardır. Yaşamsal alanlar meydana getirilmiş, izleyici sanatın içine sokulmuş ve sanatın nesnel parçası haline getirilmiştir.Heykel sanatında sanatçı-nesne ilişkisi, sanatçının, ilk temellerini oluşturmaya başladığı andan itibaren, kendi özel dünyasındaki içselliklerini, yapacağı eserle diyalog kurup, onu gerçek özneye sunması ve oluşumlarının tümünü nesnelleştirmesiyle meydana gelir.
Özet (Çeviri)
Human beings who have started to walk in the earth always continues to improve themselves using his own intelligence, the relationship of subjet and object and lastly the knowledge of object.The competence of art that exist in humankind is progressing quickly by creating new objects and new styles. After a considerable number of experiences, in order to understand the earth which abounds with art, from the window of aesthetics and art, people have started to embody their emotios, thinkings and their creativity as an object.In the sculpture which met the sipiritual and stylistic fredoom with modern art, the place of importance of mind decreased and new personal thinkings and emotions, beliefs, nature, science and psychology started to be prominent and then new creations appeared. In the changing of sculpture, technology took a big place and affected this process. Artists moved away the idea of making permanent works and started to experiment with different and all kinds materials. Some fields were generated , the audience were came together with art and it made them an important practical part of art.The relationship of artist and object in the art of sculpture, from starting to create of first foundations of artist, occurs with the combination of the interiority that exist in the special world of artist and the production which he would made, exhibition of the production to the real subject and lastly objectifying all the formations.