Bütünleşik pazarlama iletişimi açısından kamu ve özel hastanelerin karşılaştırılması: Kayseri ili örneği
The comparison of public and private hospital in terms of integrated marketing communication: The sample of Kayseri city center
  1. Tez No: 304254
  2. Yazar: ŞÜKRAN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Pazarlaması, Sağlık Hizmetleri, İletişim, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Hastaneler, Health Marketing, Health Services, Communication, Integrated Marketing Communication, Hospitals
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Günümüzün dinamik, küreselleşen ekonomik yapısının ve rekabetçi pazar ortamının ortaya çıkardığı etkileri karşılayacak şekilde gelişmek ve değişime ayak uydurabilmek için kamu ve özel sağlık kuruluşları tarafından müşteri ihtiyaç ve isteklerinin belirlenmesi ve müşterilerin tatmin edilmesi gerekmektedir. Bu da bütünleşik pazarlama iletişimi çabaları ile mümkün olmaktadır. Bir hastanenin bütünleşik pazarlama iletişimi stratejilerinin hedefi, hastaların farkındalığını arttırmak, davranışlarını etkilemek ve hastanenin genel rekabetçi pozisyonunu geliştirmektir.Bu çalışmada, Kayseri il merkezinde faaliyet gösteren kamu ve özel hastanelerden hizmet almış olan toplam 997 hasta üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler istatistiksel değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Çalışmada, kamu ve özel hastanelerde uygulanan bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerini karşılaştırmalı bir biçimde incelemek amacıyla frekans dağılımları, yüzde dağılımları, faktör analizi ve t testi yapılmıştır. Ayrıca hastaların sosyo-demografik özellikleri ile hastanelerin uyguladıkları bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerini algılama arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla da varyans analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, sağlık hizmeti sunan kuruluşların daha etkin stratejiler geliştirmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to develop ? by meeting the effects which our dynamic, global economic structure and competitive market environment bring out- and keep up with the change, it?s necessary to determine and satisfy customer?s needs and wishes by public and private health foundations. This is possible with integrated marketing communication efforts. The target of a hospital?s integrated marketing communication strategies is to increase the patients? awareness, to affect their behaviour and to improve the hospital?s general competitive position.In this study; a survey is conducted on 997 patients, who received service from public and private hospitals operating in Kayseri city center. Then the data is subjected to statistical evaluations. In order to examine the integrated marketing communication activities applied at public and private hospitals comparetively; frequency distributions, percentage distributions, factor analysis and t-test are made. Besides variance analysis is applied to determine whether there is a difference or not between the patients? socio-demographic characteristics and the perception of hospitals? integrated marketing communication activities. The obtained findings will make a contribution to health service supplying foundations for improving more effective strategies.