Cumhuriyet Üniversitesi'nde çalışan kadınların televizyon dizilerinden etkilenme düzeyleri
The exposure levels of women working at Cumhuriyet University from television serials
- Tez No: 304255
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Diziler, Kadın, Tutum ve Davranış Değişikliği, Serials, Woman, Attitude and Behavior Change
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi'nde Çalışan Kadınların Televizyon Dizilerinden Etkilenme Düzeyleri konulu bu araştırmanın amacı, yerli dizilerin çalışan kadınların tutum ve davranışlarına etkisini çeşitli değişkenlere bağlı olarak ortaya koymaktır.Araştırma iki aşamalı olup ilk aşama, araştırmanın kuramsal çerçevesine yönelik konulardan; ikincisi ise, saha çalışması ve bulgulardan oluşmaktadır.Temel hipotezi oluşturan bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik gerçekleştirilen ki-kare analizi sonuçlarına göre, kadınların yerli, dizileri izlemeleri neticesinde tutum ve davranışlarında meydana gelen değişmeye kadının öğrenim durumu, aile yapısı, gazete, kitap okuma sıklığı, sinema ve tiyatroya gitme sıklığı ile yerli diziler hakkında yakın çevresiyle sohbet etme durumları etki ederken; kadının yaşı, eş öğrenim durumu, çocuk sayısı, ebeveyn öğrenim durumu, aylık gelir, televizyon izleme süresi ve izlenen dizi bağımlı değişkene etki etmemektedir. Medeni durum ile sahip olunan televizyon adedi ise, kadınların tutum ve davranışlarını kısmen etkilemektedir.Elde edilen bulgular sonucunda örneklem dâhilindeki çalışan kadınların büyük bir kısmının yerli dizileri takip ettiği ancak yerli dizilerin kadınların tutum ve davranışlarında etkili olmakla birlikte bu etkinin belirgin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the various effects of national serials on working women?s attitudes and behaviors.Research has two phases, the first phase is research topics fort he theoretical framework, the second one consists of field work and findings.According to the results of chi-sguare analysis which was carried out in order to determine the relationship between the dependent and independent variables which from the basic hypothesis, the chance in the women?s attitudes and behaviours that take place upon watching national serials is effected by the educational statüs, family structure, reading frequency of newspapers and boks, the frequency of going to the cinema and theater, the conversations with the acquaintances, but it is not affected by age, educational status of the husband, number of the children, educational status of the parents, monthly income, television viewing time and the serial. Marital status and the number of television which is owned, partially affect the women?s attitudes and behaviour.As a result of the findings obtained İt is revealed that the majority of the working women watch the serials and their attitudes and behaviours are affected by it though the effects are not certain.