Ergenlerin sosyal kaygı düzeylerinin öz güven ve bazı kişisel demografik özelliklere göre incelenmesi
A study of social anxiety of adolescents according to self-esteem and some personal and demographic characteristics
  1. Tez No: 304270
  2. Yazar: GAMZE YEŞİM GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DENİZ YÖNDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sosyal Kaygı, Özgüven, Ergenler
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı; ergenlerde sosyal kaygı düzeyini, sosyal kaygı ile özgüven arasındaki ilişkiyi belirlemek, ergenlerin sosyal kaygı düzeylerinin, cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitimi ve algılanan sosyo ekonomik düzey gibi kişisel, demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma betimsel bir çalışma olup, araştırmanın katılımcılarını genel liselerin 1., 2. ve 3. sınıfında okuyan toplam 385 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Aydın ve Tekinsav Sütçü (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği? (ESKÖ), Akın (2007) tarafından geliştirilen ?Özgüven Ölçeği? ve araştırmacının hazırladığı ?Bilgi Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizinde, parametrik olmayan testlerden, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Kendall's Tau B Korelasyon Analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; ergenlerin genel olarak sosyal kaygı düzeyleri orta, ancak katılımcılardan %13.5'inin yüksek düzeyde bulunmuştur. Sosyal kaygının alt boyutları açısından incelendiğinde, ergenlerin en fazla Yeni Durumlarda, ikinci sırada Olumsuz Değerlendirilme Korkusu ile ve üçüncü sırada Genel Durumlarda sosyal kaygı yaşadıkları bulunmuştur. Araştırma katılımcısı ergenlerin genel olarak özgüvenlerinin yüksek, sadece %3.4'ünün özgüven düzeyinin düşük olduğu bulunmuştur. Ergenlerin sosyal kaygı düzeyi ile özgüvenleri arasında negatif yönde düşük anlamlı ilişki bulunmuştur. Yine araştırmada ele alınan kişisel ve demografik özelliklerden; cinsiyet, sınıf düzeyi, anne eğitim düzeyi ve algılanan sosyo-ekonomik düzeye göre sosyal kaygı düzeyinin farklılık göstermediği bulunmuştur. Ancak baba eğitim düzeyine göre ergenlerin sosyal kaygı düzeyinde anlamlı farklılık gözlenmiştir. Babasının eğitim düzeyi, okuryazar seviyesinde ve ilkokul mezunu olan ergenlerin sosyal kaygı düzeylerinin babası ilköğretim mezunu olanlara göre daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the level of social anxiety of adolescents, the relation between social anxiety and self-esteem and to analyse the answer to the question if differences in the level of social anxiety of adolescents are related to demographic factors such as perceived social-economic status, the education level of the parents and the (non)use of psychological counseling. This study has been conducted with the use of descriptive methodology and the participants in this research consist of a total of 385 students of the 1st, 2nd, and 3rd grades of the Public High Schools. The Aydın and Tekinsav Sütçü?s (2007) ?Social Anxiety Scale for Adolescents? (ESKÖ/SASA) adjusted to Turkish, the ?Self-Esteem Scale? developed by Akın (2007) and the ?Personal Information Form? as prepared by the researcher were used as data- gathering tools. As non-parametric methods the Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H and Kendall?s Tau B rank correlation methods were used in the analysis of the gathered data.According to the results of the conducted researchl social anxiety levels of adolescents have been found to be of medium level in general but the level of %13,5 of the participants have been found to be of high level. After investigation of the lower dimensions of social anxiety, adolescents have been found to experience social anxiety the most in new conditions in the first place, in the case of fear of negative avaluation in the second place and in the third place in common conditions. The self-esteem of the adolescent participants have been found high in general and only %3,4 of them scored low on the self-esteem scale. A low meaningful negative relation has been found between the social anxiety scales and the self-esteem scales of adolescents. Furthermore according to the aspects of personal and demographic characteristics, gender, social status, education level of the mother and perceived socio-economic level no significant differences have been observed in the social anxiety scale. On the other hand significant differences have been found in the social anxiety scales of adolescents related to the education level of the father. It has been found that the social anxiety scale of adolescents whose fathers are only graduates of the first level of Primary School are higher than adolescents whose fathers are graduates of the second level of Primary School.Key Terms: Anxiety, Social Anxiety, Self Confidence, Adolescents