Zihin engelli çocuklara özbakım becerilerinin şarkı yoluyla öğretilmesi
Teaching self-care skills to children with mental retardation by the song
  1. Tez No: 304291
  2. Yazar: MERVE KIRŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERKAN ECE, YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Zihinsel Engel, Music, Mental Retardation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı zihin engelli bireylere öz bakım becerilerinin öğretilmesinde şarkı yoluyla yapılan öğretimin etkililiğini belirlemektir. Araştırma için zihin engelli tanısı almış 5 tane öğrenci denek olarak seçilmiştir. Çocuklardan biri denek yitimi göz önünde bulundurularak yedek denek olarak belirlenirken, diğer çocuk ile de pilot uygulama yapılmıştır. Araştırma zihin engelli tanısı almış 3 çocukla yürütülmüştür.Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci yoklama, öğretim, genelleme ve izleme oturumlarından oluşmuştur.Araştırmanın bağımlı değişkeni, deneklerin el yıkama becerisini öğrenme düzeyleri, bağımsız değişkeni ise müzik (şarkı öğretimi) yoluyla yapılan öğretim yöntemidir.Şarkı yoluyla yapılan öğretim oturumlarının ardından deneklerden bağımsız olarak %100 ölçütünde ellerini yıkaması beklenmiştir.Araştırma sonucunda zihin engelli çocuklara öz bakım becerilerinin öğretilmesinde şarkı yoluyla yapılan öğretimin etkili olduğu, deneklerin arka planda şarkı olmadan ellerini bağımsız olarak yıkayabildikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effectiveness of teaching self-care skills to children with mental retardation by the song.5 mentally retarded students participated in the research as the subjects. One of the students was choosen for the pilot study, while the other one was choosen as a subject of substitution. Hence, this study was carried out with 3 students with mental retardation.The model of multiple probe design between subjects that take places in research models of single subject design was used in this study. This study consists of four phases: probe, teaching, generalization and observation.As a result of this research, it is observed that teaching self-care skills by the song is an effective way for children with mental retardation. In additon to this, those children, that has already acquired the relevant skill, can perform it without the song.