6-7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki temaların, metinlerdeki anahtar kelime ve kelime gruplarıyla ilişkisi
The relation of the themes in the Turkish coursebooks for 6th, 7th and 8th grades to the key words and word groups in the texts
  1. Tez No: 304290
  2. Yazar: BİRSEN DANACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretim Programı, Ders Kitabı, Tema, Metin, Turkish Training Program, Course Book, Theme, Text
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ders kitapları bir dersin hedeflerine ulaşmasında en önemli materyal konumundadır. Ana dil öğretiminde ise ders kitaplarının öğrencilerin kelime hazinesini geliştirmesi ve söz varlığını iyi bir şekilde yansıtması beklenir. Kitapların bu yönden yeterliliği sıkça tartışılmakla beraber ders kitaplarına getirilen eleştiriler değişik biçimde karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada Türkçe ders kitaplarında yer alan temaların içerisindeki metinlerde kullanılan anahtar kelimelerin temalarla ne derece ilgili olduğu saptanmaya çalışılmıştır. ?2006 Türkçe Öğretim Programına göre hazırlanan ve 6-7 ve 8.sınıfta Türkçe ders kitabı olarak okutulan MEB yayınları Türkçe kitaplarında yer alan metinlerde kullanılan anahtar kelime ve kelime gruplarının hepsi metinlerin yer aldığı temaya uygun mudur?? sorusu çalışmanın problem cümlesini oluşturmaktadır.Araştırmada Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı ilköğretim 6. sınıf (2009 basımlı), 7. sınıf(2009 basımlı) ve 8. sınıf (2009 basımlı) Türkçe ders kitapları esas alınmıştır.Araştırmada model olarak nitel araştırma yaklaşımıyla durum belirleme amacına yönelik doküman inceleme yöntemi ve tarama tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda Milli Eğitim Bakanlığının yukarıda belirtilen tarihlerde yayımladığı Türkçe ders kitaplarında yer alan temalardaki metinlerde kullanılan anahtar kelimelerin temalarla ilişkisi ortaya konmuştur. Anahtar kelimelerin içerisinde temalarla doğrudan ilişkili kelimelerin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Course books are the most essential materials to achieve the goal of a class. In mother tongue education, it is expected that course books improve the word treasure of the students and reflect the vocabulary skill accurately. In addition to the disagreement on the adequacy of the course books, the criticism about the course books are seen in different ways.In this study, it is attempted to determine how related the vocabulary applied in the texts of the course books are with the themes. The question; ?How relevant are the themes to the vocabulary applied in the texts of the Turkish course books in 6th, 7th and 8th grades?? is the problematic sentence of the study.In this research, The Turkish Course Books for 6th, 7th, 8th grades pressed in 2009 by The Ministry of Education have been essential.In this research as a model, the technique of document analysis and scanning has been applied intended for case determination by the approach of qualitative research.At the end of the research, the relation of the vocabulary to the texts in the themes applied in the Turkish course books pressed by The Ministry of Education has been put forward. It has been determined that there are some words helping to understand the themes in the books and the vocabulary in the texts.