Refik Halit Karay'ın hikayelerinde değişim
Change in stories of Refik Halit Karay
- Tez No: 304341
- Danışmanlar: PROF. DR. DURALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Refik Halit Karay, Hikâye, Türk Hikâyeciliği, Değişim, Refik Halit Karay, Story, Turkish Storytelling, Change
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Refik Halit Karay'ın iki hikâye kitabı yani Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri'nde ?dil-anlatım, mekân, kişiler, zaman, mizah ve yergi? bakımından ne gibi farklar ortaya çıktığı incelenmeye ve çözümlenmeye; ayrıca yazarın yaşamı ve kendi dönemine kadar Türk hikâyeciliğinin evrimi gözden geçirilmeye çalışılmıştır. Refik Halit'in yaşamı ve edebi kişiliğinin, hikâyeciliğimizin Refik Halit'e kadar olan macerasının ve Refik Halit'in çağdaşları içindeki yerinin belirlenmesi konusunun çalışmaya eklenmesinin nedeni, Memleket Hikâyeleri ile Gurbet Hikâyeleri arasında gözlemlenen değişimin daha iyi anlaşılabilmesidir.Bu çalışma hazırlanırken yazar hakkında ve hikâyelerde değişim gözlenen alanlarda elbette edebiyat araştırmaları alanında en önemli isimlerin görüşlerinden yararlanılmış, sonra mümkün olduğunca onlardan bağımsız olarak kendi tespitlerimiz ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, two books of Refik Halit Karay, namely Memleket Hikayeleri (Stories of the Country) and Gurbet Hikayeleri (Stories of the Foreign Land ) have been investigated and analyzed for differences from the point of view of ?language usage, place, person, time, humor and satire?; also, the life of the author and the evolution of Turkish storytelling have been reviewed.The reason why the life of Refik Halit and his literary personality up to the adventure of our story writer Refik Halit and determining the location among his contemporaries have been added to this study in order to understand better the difference in the change between Memleket Hikayeleri and Gurbet Hikayeleri.During the preparation of this study, the advantages have been taken from the insight views of various literature researches of the most important names in this field and later, our own determination has been introduces as independent from the others as possible.