Refik Halit Karay'ın hikâyelerinde yapı ve tema
The structure and theme of the short stories of Refik Halit Karay
  1. Tez No: 344327
  2. Yazar: NEŞE KELKİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Refik Halit Karay, edebiyat, hikâye, Refik Halit Karay, literature, stories
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
“Refik Halit Karay'ın Hikâyelerinde Yapı ve Tema”adlı bu çalışmanın amacı; yazarın hayat hikâyesini, sanat anlayışını ortaya koymak ve hikâyelerini incelemektir.“Giriş”kısmında“Refik Halit'e Kadar Türk Hikâyesi”hakkında bilgi verilmeye, bu dönemle yazar ve hikâyeciliği arasında bir bağ kurulmaya çalışılmıştır. Üç bölümden meydana gelen çalışmanın birinci bölümü,“Hayatı, Mizacı, Eserleri”başlığını taşımaktadır. İkinci bölümde, yazarın sanat ve edebiyat konusundaki görüşleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm, çalışmamızın en geniş ve en uzun bölümüdür. Bu bölümde yazarın hikâyeleri, altı ana başlık altında incelenmiştir.“Olay Örgüsü”nde ana ve ara düğümler gösterilmiştir.“Temalar”,“Ferdî ve Psikolojik Temalar”ile“Sosyal Temalar”ana başlıkları altında değerlendirilmeye tâbi tutulmuş, her tema kendi içinde ayrıca tasnif edilmiştir.“Hikâye Kişileri”,“Fonksiyonları”ve“Tipleri Bakımından”olmak üzere incelenmiş, bunlar da kendi içinde gruplandırılmıştır.“Zaman”,“Mekân”ve“Bakış Açısı ve Anlatıcı”kısımlarının ele alınışında da aynı yol izlenmiş, yazarın eserleri bu yönden taşıdığı özellikleriyle değerlendirilmiştir.“Sonuç”kısmında, çalışmadan elde edilen bulgular sunulmaktadır.“Kaynaklar”da, yararlandığımız eserlerin listesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main goal in the works of“The Structure and Theme of the Short Stories of Refik Halit Karay”is to present the life story of the author, his understanding of art and to analyze his stories. In the introduction part, some information was given about the Turkish stories until Refik Halit's period. This period and the writer's art of stories telling was linked to each other. The first part of a three part production is entitled,“His Life, Nature and Works”. In the second section, writer's opinions about art and literature have been analyzed. The third part is the most in depth and lengthiest section of our project. In this section the stories of the author has been analyzed under six main titles. Main and sup-events off“the plot”have been emphasized. The themes are evaluted under the title of“Individual and Psychological Themes”and“Social Themes”. Each theme is classified within itself. The characters of the stories were evaluted in terms of“Their Functions”,“Their Physical Apperances”and this data is categorized within itself. While handling with“Time”,“Place”and“The Point of View and the Narrator”, the same method is used and the works of the author are examined by those pecularities he possessed. In the conclusions part, the data obtained from the research is presented. The list of the sources we utilized during the research is given in the“Bibliography”part.