Kadınların kişilik özelliklerinin menopozal yakınma ve yaşam kalitesine etkisi
The effects of women?s personality on menopausal complaints and quality of life
- Tez No: 304426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN HOTUN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, menopoz, menopozal yakınma, yaşam kalitesi, orta yaş, Personality traits, menopause, menopausal complaints, quality of life, middle age women
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kişilik biyo-psiko-sosyo-kültürel faktörlerin bileşkesi niteliğindedir ve her birey menopoz ile kişilik özellikleri doğrultusunda baş etmektedir. Bu nedenle kadınların kişilik özelliklerinin menopozal yakınma ve yaşam kalitesine olan etkisini anlamak önemlidir.Araştırma menopozal dönemdeki kadınların kişilik özelliklerinin menopozal yakınma ve yaşam kalitesine olan etkisini incelemek amacıyla planlandı. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Menopoz Polikliniği'ne Eylül 2008- Eylül 2009 tarihleri arasında başvuran kadınlarla yapılmış kesitsel tipte ve ilişki arayıcı bir çalışmadır. Örneklem büyüklüğü evreni belli olan örneklem seçimi formülü ile hesaplanarak 320 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ile Cervantes Kişilik Ölçeği, Menopozal Yakınma Ölçeği ve Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Eğitim ve gelir düzeyi yüksek, çalışmakta olan, düzenli egzersiz yapan, aile ve arkadaş desteği alan kadınlar daha dışa dönük ve duygusal olarak dengeli kişilik özelliği sergilemiştir. Bu grupta bulunan kadınların menopozal yakınmaları daha düşük ve yaşam kaliteleri daha yüksek bulundu. Son zamanlarda olumsuz yaşam deneyimi olan kadınlar daha nörotik özellik sergilemiş ve bu grupta menopozal yakınmalar daha yüksek yaşam kalitesi daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak menopozal dönemdeki kadınların menopozal yakınma yaşam kalitesi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Kişilik özelliği olarak daha içe dönük ve daha nörotik kadınlarda menopozal yakınmalar artmakta ve yaşam kalitesi düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The personality consists of bio-physico-socio and cultural factors. Each woman in parallel to her personality is coping style with menopausal complaints. Thus it is important to understand the effects of women?s personality on menopausal complaints and on quality of their life.This study is planned to investigate the effects of women?s personality on menopausal period complaints and on quality of their life. The research is a cross-sectional and correlational design performed in among menopausal period women applying to The Menopause Polyclinic Department of Istanbul Medical School of Istanbul University between September 2008 and September 2009. By being calculated via the formula of sampling marked with the size of sampling cosmos, totally 320 women are include to the survey. In accumulating data, an Information Form of menopausal women?s, prepared by the researcher in line with the literature; The Cervantes Personality Scale, Menopausal Rating Scale and Menopausal Specific Quality of Life Scale were used. The women who have higher education level and income level, who are working, who are doing exercises regularly and who have family and friends supports, demonstrated to be extraverted and emotional stability characteristics. In this group while the menopausal complaints decreased, the quality of life the women increased. Recently, the women who have negative events in their life have shown much more neurotic characteristics and it is found that in this group while the menopausal complaints are increasing, the quality of life is decreasing. In conclusion, the quality of life of women in menopausal period depends on varies factors. If the women have introverted and neurotic personality characteristics?, the menopausal complaining is increasing and the quality of life is decreasing.