2005-2010 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan sezaryen ameliyatlarında uygulanan anestezi yöntemlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Anesthesia for cesarean section at The Hospital of Medical School of Dokuz Eylul University between 2005-2010: A retrospective analysis
  1. Tez No: 304446
  2. Yazar: MELEK AKSOY SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KÜÇÜKGÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, genel anestezi, rejyonal anestezi, retrospektif çalışma, Caserean section, general anesthesia, regional anesthesia, retrospective study
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 2005-2010 yılları arasındaki 6 yıllık süreçte yapılan sezaryen (C/S) ameliyatlarında uygulanan anestezi yöntemlerinin belirlenmesi, elde edilen verilerin ülkemiz ve gelişmiş ülkelerin literatür bilgileri ile karşılaştırılması.Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 2005-2010 yılları arasındaki altı yıllık süreçte hastanemizde sezaryen uygulanan hastaların ameliyathane arşivinden elde edilen anestezi kayıtları ve doğumhane defterinden elde edilen gebeliğe ait bilgileri retrospektif olarak incelendi.Bulgular: Altı yıllık süreçte toplam 10.819 doğum gerçekleştirilmiştir ve bunların 5953'üne sezaryen uygulanmıştır (C/S oranı; %55,0). Hastaların 1479'una (%24,8) genel anestezi, 4474'üne (%75,2) rejyonal anestezi [1203 hastada spinal anestezi (%26,9), 830 hastada epidural anestezi (%18,5), 2441 hastada kombine spinal-epidural anestezi (%54,6)] uygulanmıştır. 2005 yılında %63,8 (n:582) olan rejyonal anestezi oranı, 2010 yılında %84,6'ya (n:836) yükselmiştir. Rejyonal anestezi kullanımı, hem elektif hem acil olgularda (%82 elektif, %65,2 acil) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Başarısız rejyonal anestezi ve cerrahi komplikasyonlara bağlı olarak cerrahi sürenin uzaması gibi nedenlerden dolayı 215 olguda (%4,8) genel anesteziye geçilmiştir. Tüm anestezi yöntemleri arasında hipotansiyon görülme oranı kombine spinal-epidural anestezide yüksek olarak bulunmuştur. Hem 1. dk hem 5. dk APGAR skorları rejyonal anestezide, genel anesteziye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır.Sonuç: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde sezaryenlerde rejyonal anestezi uygulama sıklığının giderek arttığı ve oranın Türkiye ortalamasının üzerinde ancak gelişmiş ülkelere göre halen düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to investigate the anesthesia techniques used in cesarean sections (C/S) between 2005-2010 at The Hospital of Medical School of Dokuz Eylul University, and to compare the results with the literature data in Turkey and developed countries.Material and methods: After approval of ethical commitee, anesthesia records and informations about C/S cases between 2005-2010 were evaluated retrospectively.Results: During this period, a total of 10.819 labours were carried out and C/S ratio was 55% with 5953 cases. General anesthesia was performed in 1479 cases (24,8%) and regional anesthesia in 4474 cases (75,2%) [Spinal anesthesia for 1203 cases (26,9%), epidural anesthesia for 830 cases (18,5%), combined spinal-epidural anesthesia for 2441 cases (54,6%)]. In 2010, regional anesthesia ratio increased to 84,6% whereas in 2005 it was 63,8%. Regional anesthesia was used significantly more often in both elective and urgent cases (82% elective, 65,2% emergency). Because of failed regional anesthesia or surgical complications, anesthesia was changed to general anesthesia in 215 cases (4,8%). The incidence of hypotension was high with combined spinal-epidural anesthesia. APGAR scores in 1. and 5. minutes were significantly higher with regional anesthesia when compared with general anesthesia.Conclusion: In The Hospital of Medical School of Dokuz Eylul University regional anesthesia rate for C/S cases is increasing and higher than Turkey?s average; but still low when compared with developed countries.