Çocuk acil serviste kardiyopulmoner resusitasyon uygulanan hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi ve mortaliteye etkisi; retrospektif çalışma
Pediatric cardiopulmonary resuscitation in the emergency department: Clinical characteristics and factors associated with mortality
  1. Tez No: 1010767
  2. Yazar: ÖZGE BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ULUSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, arrest, kardiyopulmoner resüsitasyon, mortalite, pediatri, ROSC, Cardiopulmonary arrest, cardiopulmonary resuscitation, emergency department, mortality, pediatric, return of spontaneous circulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocuk acil serviste uygulanan kardiyopulmoner resüsitasyonun (KPR) özelliklerinin tanımlanması, spontan dolaşımın geri dönmesi (ROSC) ve mortalite ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya 2010–2024 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde KPR uygulanan 0–18 yaş arası çocuk hastalar dahil edildi. Veriler hastane bilgi sisteminden elde edildi ve IBM SPSS Statistics Version 29.0.0.0 ile analiz edildi. p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların %57,8'i erkekti, medyan yaş 35,0 aydı. En sık arrest tipi hipoksik-asfiktik arrest (%72,3), en sık arrest yeri hastane dışıydı. Hastane dışı arrestlerde laktat (p=0,012) ve pCO₂ (p<0,001) düzeyleri daha yüksek ve KPR süresi daha uzundu (p=0,021). ROSC oranı %42,2 olup hastane içi olgularda daha yüksekti (p=0,002). ROSC gelişen hastalarda ilk adrenalin uygulaması daha erken (p=0,004), adrenalin doz sayısı ve KPR süresi daha azdı (p<0,001). Acil serviste sağkalım oranı %30,1, taburculuğa kadar sağkalım %9,9 idi. Sağ kalanlarda KPR süresi (p<0,001) ve ilk adrenalin uygulama süresi (p=0,005) daha kısa, ROSC sonrası pH ve HCO₃ değerleri daha yüksekti (p=0,048; p=0,029). ROSC sonrası tekrar arrest düşük sağkalımla ilişkiliydi. KPR öncesinde ileri havayolu varlığı sağkalımı artırmamış, KPR sırasında entübasyon yapılması da mortalite üzerinde anlamlı bulunmadı. Lojistik regresyon analizinde, ilk adrenalin uygulama süresinin iki dakikanın üzerinde olması mortalite olasılığını arttırdığı saptandı (OR: 7,729 %95 GA: 1.272–46.978, p=0.026). Ayrıca KPR süresi 20 dakikanın üzerinde olan hastalarda KPR süresindeki her bir dakikalık artış mortalite olasılığını 1,32 kat artırdı (OR: 1,32; %95 GA: 1,01–1,73; p=0,043). Sonuç: Pediatrik kardiyak arrest yüksek mortalite ile ilişkilidir. Daha kısa KPR süresi, daha erken adrenalin uygulaması ve ROSC sonrası kan gazı parametrelerinin daha iyi olması, sağkalımın artmasıyla ilişkili bulunmuştur. Bulgularımız, hızlı ve etkili resüsitasyonun yanı sıra erken fizyolojik stabilizasyonun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to characterize pediatric cardiopulmonary resuscitation (CPR) in the emergency department (ED) and identify factors associated with return of spontaneous circulation (ROSC) and mortality. Methods: This retrospective, single-center study included children (0–18 years) who received CPR in the Pediatric Emergency Department of Dokuz Eylul University between 2010 and 2024, including out-of-hospital and in-hospital cardiac arrest cases. Results: The median age was 35 months, and 57.8% of the patients were male. Hypoxic–asphyxial arrest was the most common arrest type (72.3%), and out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) was the most frequent arrest setting. Compared with in-hospital cardiac arrest (IHCA), OHCA was associated with higher lactate (p=0.012) and pCO₂ (p<0.001) and longer CPR duration (p=0.021). The overall ROSC rate was 42.2%. Patients who achieved ROSC had shorter CPR durations, earlier administration of the first adrenaline dose, and fewer adrenaline doses. The survival rate in the ED was 30.1%, whereas survival to hospital discharge was 9.9%. Survivors had shorter CPR durations (p<0.001), earlier adrenaline administration (p=0.005), and higher post-ROSC pH and bicarbonate levels (p=0.048, p=0.029). Re-arrest after ROSC was associated with lower survival. Advanced airway management prior to or during CPR was not associated with survival rates. In logistic regression analysis, delayed adrenaline administration based on the two-minute threshold was associated with increased mortality odds (OR: 7,729 %95 GA: 1.272–46.978, p=0.026). Among patients with CPR duration exceeding 20 minutes, each additional minute of CPR increased mortality odds by 1.32-fold (OR: 1.32; 95% CI: 1.01–1.73; p=0.043). Conclusions: Pediatric cardiac arrest is associated with a high mortality. Shorter CPR duration, earlier adrenaline administration, and favorable post-ROSC arterial blood gas parameters were associated with improved survival, highlighting the value of rapid resuscitation and early physiologic stabilization.