Major depresyonda antidepresan tedavi ve elektrokonvülzif terapiye erken yanıtın tedavi yanıtını yordayıcılığı
Predicting response to antidepressant treatment and electroconvulsive therapy in major depression based on early improvement
  1. Tez No: 304450
  2. Yazar: ASLI ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. HALİS ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antidepresan tedavi, elektrokonvülzif terapi, major depresyon, yanıt, yordama, Antidepressant medications, electroconvulsive therapy, major depression, response, prediction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Yeni kanıtlar antidepresan ilaçların etkinliğinin ilk haftalarda ortaya çıktığı ve bu erken yanıtın nihai tedavi yanıtı için öngörücü bir faktör olduğuna işaret etmektedir. Bu çalışmanın amacı major depresyon tanılı hastalarda uygulanan antidepresan tedavi ve EKT'ye birinci haftada gözlenen kısmi yanıtın tedavi sonunda gözlenen yanıt için yordayıcılığını araştırmaktır.Yöntem: Çalışmaya servisimizde major depresyon tanısı ile yatarak izlenen ve antidepresan ilaç (n=52) ya da elektrokonvülzif terapi (EKT) (n=48) uygulanan hastalar alınmıştır. Hastaların verileri geriye dönük olarak taranarak birinci haftada Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) puanında gözlenen %25 düşüşün üçüncü haftada %50 düşüşü yordayıcılığı geçerlilik analizi ile araştırılmıştır. Çeşitli sosyodemografik ve klinik değişkenlerin yanıt üzerindeki etkisi incelenmiştir.Bulgular: Birinci haftada HDDÖ puanındaki %25 düşüşün, üçüncü haftada HDDÖ puanındaki %50 düşüşü antidepresan ilaçlar için %78.3 pozitif prediktif değer, %62.1 negatif prediktif değer, %62.1 duyarlılık ve %78.3 seçicilik; EKT için %88 pozitif prediktif değer, %52.2 negatif prediktif değer, %66.7 duyarlılık ve %80 seçicilik ile yordadığı bulunmuştur. Daha önce hastaneye yatış sayısı, komorbid tıbbi hastalık varlığı, toplam epizod sayısı, hastalık süresi, şimdiki epizod süresi gibi faktörlerin tedaviye yanıt ile ilişkili olduğu saptanmıştır.Sonuç: Birinci haftada gözlenen yanıt üçüncü hafta gözlenen yanıtı yüksek bir seçicilik ve pozitif prediktif değer ile yordamaktadır. Tedavi yanıtının birinci haftadan itibaren yakından izlenmesi daha sonraki yanıtın öngörülmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: New evidence suggests that the eficacy of antidepressants can be observed from the first weeks of treatment and this early response predicts later response. The purpose of this study is to investigate if the partial response in the first week predicts the response at the end of treatment in patients with major depresive disorder who are treated with either antidepressant medication or electroconvulsive therapyMethod: Inpatients with major depressive disorder, treated with antidepressant medication (n= 52) or with electoconvulsive therapy (ECT) (n=48) were recruited for the study. The data were collected retrospectively to decide if the 25% decrease in the Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) score at the first week of treatment predicts the 50% decrease at the third week using the validity analysis. The affect of various sociodemografic and clinical variables on the treatment response were assessed.Results: 25% decrease in the HDRS score in the first week of treatment predicted %50 decrease in the HDRS score in the third week with 78,3% positive predictive value, 62,1% negative predictive value, 62,1% sensitivity and 78,3% specifity for antidepressant medications and 88% positive predictive value, 52,2% negative predictive value, 66,7% sensitivity and 80% specifity for ECT. Number of previous hospitalizations, comorbid medical illness, number of depressive episodes, duration of illness and duration of current episode were releated with the treatment response.Conclusion: Treatment response in the first week predicted response in the third week with a high specifity and a high positive predictive value. Close monitoring of response from the first week of treatment may help clinician predict subsequent response.