Alzheimer ve lewy cisimli demans hastalarında uyku profili
Sleep profiles in patients with alzheimer's disease and dementia with lewy bodies
- Tez No: 304484
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BAKLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Nöroloji, Psikoloji, Geriatrics, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Lewy Cisimli Demans, Uyku, Alzheimer?s Disease, Dementia with Lewy Bodies, Sleep
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Alzheimer hastaları, Lewy Cisimli Demans (LCD) hastaları ve sağlıklı kontroller öznel uyku kalitesi, uyku bozuklukları ve aşırı gündüz uykululuğu açısından karşılaştırılmıştır. Uyku bozuklukları ve aşırı gündüz uykululuğunun demans şiddetine bağımlı olup olmadığı araştırılmıştır.Yöntem: 85 sağlıklı kontrol, 84 Alzheimer hastası ve 31 LCD hastasının uyku profilleri Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Mini Mental Durum Testi ve Klinik Demans Evrelendirme Ölçeği, Alzheimer ve LCD hastalarının demans şiddetini belirlemek ve sağlıklı kontrollerin demans olasılığını dışlamak için kullanılmıştır.Bulgular: Alzheimer ve LCD hastaları, sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında daha kötü uyku kalitesi ve daha fazla uyku bozukluğu bildirmiştir. Aşırı gündüz uykululuğu da sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında Alzheimer ve LCD hastalarında daha sık bildirilmiştir. Alzheimer ve LCD hastaları arasında uyku kalitesi ve aşırı gündüz uykululuğu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. PUKİ'de tek bir item olan, `Kötü rüyalar görme' LCD hastalarında Alzheimer hastaları ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında daha sık bulunmuştur. Uyku bozuklukları ve aşırı gündüz uykululuğu ile hastaların demans şiddeti arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır.Sonuç: İki hasta grubu da belirgin düzeyde uyku bozukluğu bildirmiştir. Kötü uyku kalitesi ve aşırı gündüz uykululuğu sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında Alzheimer ve LCD hastalarında daha yaygındır.
Özet (Çeviri)
Objective: We compared subjective sleep quality, sleep disturbances and excessive daytime somnolence (EDS) in non-demented elderly, Alzheimer?s disease (AD) and dementia with Lewy bodies (DLB). We investigated whether sleep dysfunction and EDS associate with the severity of dementia.Method: The sleep profiles of 85 non-demented elderly, 84 patients with AD and 31 with DLB were assessed using two questionnaires, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Epworth Sleepiness Scale (ESS). In order to evaluate the severity of dementia in patients with AD and DLB and to determine the non-demented elderly, Mini Mental State Examination (MMSE) and Clinical Dementia Rating Scale (CDR) were used.Results: AD and DLB patients had worse sleep quality and more sleep disturbances when compared to non-demented elderly. EDS was also more frequent in AD and DLB patients than in non-demented elderly. There were no significant difference between AD and DLB patients in terms of sleep quality or EDS. Having bad dreams -single item on PSQI- was more frequent in DLB patients when compared with AD and non-demented elderly. Sleep dysfunction and EDS were not associated with the severity of dementia.Conclusion: Both patient groups have extensive sleep problems. Poor sleep quality and EDS are greater in AD and DLB patients compared with controls.