İn vitro koşullarda farklı güç ve cinsteki aydınlatma kaynaklarının mononükleer hücre DNA hasarı üzerine etkisinin araştırılması
The investıgatıon on the effects of different power and types iılluminatıon sources on the mononucleer cell DNA damage in the conditiıons of in vitro
- Tez No: 304499
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hücre kültürü, DNA hasarı, Yapay aydınlatma kaynakları, Oksidatif durum, Cell Cultivation, DNA damage, Artificial Illumination Sources, Oxidative Condition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Genom, DNA hasarına neden olan ekzojen veya endojen sayısız farklı etkene maruz kalır. Tüm organizmalar genetik materyallerini bu çevresel etkenlerin oluşturduğu hasarlara karşı korumak amacıyla DNA onarım mekanizması içerirler.Normal şartlarda DNA hasarı ile tamir denge halindedir. Bu dengenin bozulması durumunda, DNA'da meydana gelen hasar; genetik kararsızlığa, kontrollü hücre ölümüne veya kansere giden hastalıklara neden olmaktadır.Son yıllarda DNA hasarına neden olan etkenler artmıştır. Bu çalışmada farklı güç ve cinsteki lambaların farklı sürelerde DNA hasarı ve oksidatif etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada mononükleer lokositler ile oluşturulan invitro hücre kültürü ortamında 1m uzaklıktan farklı güç ve cinsteki lambaların DNA hasarı üzerine etkileri araştırdık. Hücreleri 1, 2, ve 3 saat lamba ışıklarına maruz bıraktık. İnsan mononükleer lökosit hücrelerinin bulunduğu hücre kültürü ortamında DNA hasarı etkilerini alkalin tek hücre elektroforezi(Comet Assay) ile, antioksidatif özellikleri, total antioksidan seviye(TAS) ve total oksidatif aktivite(TOS) seviyeleri EREL yöntemi ile analiz edildi. DNA hasarını en fazla yapan 100 w lık floresan lambalar, en az DNA hasarı yapan ise 20 w lık lambalardı. Süre arttıkça oksidatif stresin arttığı görüldü. Bu sonuçlar göstermektedirki yapay ışık kaynakları farklı yollarla DNA hasarına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Genom is exposed to countless different endogenous and exogenous that caused damage on DNA. All organisms contain DNA repair mechanism in the aim of protecting their genetic materials against the damage of the environmental factors .Normally , There is a balance between DNA damage and repair . In the sitıation of breaking down of this balance ,DNA damages and it causes the genetic instability, inspecting cell division or diseases causing cancer .In last years , factors causing DNA damage , have increased. This investigation has been performed in the aim of researching the effects of different power and type lamps on the DNA damage in different periods and oxidative effects . In the study , we have researched the effects of different power and type lamps on DNA damage from 1 meter distance in the condition of in vitro cell cultivation , formed with mononucleer leukocytes. We have subjected the cells to the lamp light for 1, 2, and 3 hours. On the atmosphere of cell cultivation in which human mononucleer leukocyte cells take place , DNA damage effects ,alcaline unique cell electrophoresis (Comet Assay ), antioxıdative features , total oxıdative capacity (TAK) and total oxidative activity (TOS) levels have been analised with EREL methods. 100 walt fluorescent lamps have given the most damage to DNA and 20 watt fluorescent lamps have given the least damage to DNA .The exposed tıme increases , the more oxidative stres increases .These conclusions show that artificial light sources cause DNA damage in different ways.