Mycobacterıum tuberculosıs suşlarında primer antitüberküloz ilaç direncinin BACTEC MGIT 960 sistemi ile araştırılması
Invastigation of primary antitüberculosis drug resistance using BACTEC MGIT 960 system in mycobacterium tuberculosis strains
- Tez No: 304500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİLE YILDIZ ZEYREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis compleks, primer antitüberküloz ilaçları, tekli ilaç direnci, çoklu ilaç direnci, BACTEC MGIT 960 sistemi, Mycobacterium tuberculosis compleks, primary antituberculosis drugs, single drugs resistant, multidrug resistant, BACTEC MGIT 960 systems
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan tüberkülozun günümüzde de önemi hala devam etmektedir. Halen dünyada ölüm sebepleri arasında ikinci, infeksiyöz nedene bağlı ölümler arasında ilk sıradadır. Bu çalışmada Şanlıurfa ilinde, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı Mikobakteriyoloji Laboratuvarında Ocak 2005-Aralık 2010 yılları arasında izole edilmiş olan 60 M. tuberculosis susunun primer antitüberküloz ilaçlara direncinin BACTEC MGIT 960 sistemiyle belirlenmesi amaçladık.Suşların izole edildikleri hastaların yaş ortalaması 37.5±1.9 (1-74 yaş) olarak bulundu. Suşların % 76.7'si balgamdan, %10.0'ı bronkoalveoler lavaj sıvısından, %3.3'ü periton sıvısından, %6.7'si mide açlık sıvısından ve %3.3'ü abseden izole edildi.Suşların 36'sı (% 60.0) primer antitüberküloz ilaçların tümüne duyarlı iken, 24'ü (% 40.0) en az bir ve daha fazla antitüberküloz ilaca dirençli bulundu. Değerlendirmeye alınan suşlar için genel direnç oranları streptomisin 4(%6.6), izoniyazid 10(16.7) , rifampisin 3(%5.0), etambütol 1 (%1.7) ve toplam tek ilaca direnç 18(%30) olarak bulundu. Ayrıca STR-İNH' a dirençli 1 suş ve (%1.7),İNH-RİF'e dirençli 2 suş8%3.3),RİF-EMB'ye dirençli 2 suş (%3.3) ve STR-İNH-EMB'ye dirençli 1 suş (%1.7) tesbit ettik. Sadece streptomisine dirençli suş 6 (% 10.0), sadece izoniyazide dirençli suş 13 (% 21.7), sadece rifampisine dirençli suş 0 (% 13.3) ve sadece etambütole dirençli suş 3 (% 5.0) olarak bulundu. En yüksek direnç izoniyazid ve rifampisine karşı bulundu. Direnç oranlarımız Türkiye ortalaması için orta üst düzeydedir.Bu çalışmada amaçlanan; Şanlıurfa yöresinde tespit edilen M.tuberculosis kompleks suşlarının, tedavide ilk seçilecek ilaçlar olan dört major Türkiye anti-tüberküloz ilaca karşı direnç profillerini ortaya koymak ve Türkiye verilerine katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis as a disease as old as humon history, is stil keeping its importance.It is stil first reason in infectious deaths and second in all deaths among the whole world.İn this study study it is targeted to determine primer antituberculosis drug resistance of 60 Mycobacterium tuberculosis strains using BACTEC MGIT 960 system in Şanlıurfa Harran University Medikal Faculty Microbiology and Clinical Microbiology Departmant in 2005-2010It was targeted to make the drug resistantce from the patients that diagnosed tuberculosis recently .The mean patiens age the strains were isolated were 35.2 ± 18(1-74 age) the strains were isolated consequently % 76.7 from sputulum %10.0 from bronkoalveoler lavage fluid,%3.3 from the peritoneal fluid,%6.7 from the fasting gastric fluid and %3.3 fom the abcess.Although 36 (%60) of the strains were sensitive to the all primer antituberculosis drugs,24 (%40) were found to be resistant to one or more antitüberculosis drugs.General resistance rates of the strains to streptomycin, isoniazid, rifampycin, ethambutol and multidrug resistance were found to be %6.6, %5.0,% 1.7 and %10.0 respectively.It was estimated only streptomycin resistant strain as 6 (%10.0), only isoniasid resistant strain as 13 (%21.7), only rifampicine resistant strain as 8(%13.3) and only ethambutole resistant strains as 3 (%5.0).Maximum resistance is found to be isoniaside and rifampicine.The goal of this study is to estimate the resistance profiles of 4 major antituberculosis drugs that is to be choser to cure M.tuberculosis compleks strains diagnosed around Şanlıurfa and to contribute to Turkey?s datas.