Farklı dentin adezivlerinin dentin hidrolik basıncı üzerindeki etkilerinin in vitro koşullarda incelenmesi
Effect of different dentin adhesives on dentin hydraulic conducance; in vitro study
  1. Tez No: 224253
  2. Yazar: CEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN YENİGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin, dentin geçirgenliği, desensitize ajanlar, kallojen, bonding sistemleri, oksalat, mine bonding, dentinin tübüller yapısı, hidrolik basınç, sıvı akış sistemi, Dentin, dentin permeability, desensitizing agents, collagen, bonding systems, dentinal tubular structure, enamel bonding, fluid flow model, hydraulic conductance, oxalate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kron preparasyonunu takip eden dönemde görülen dentin hassasiyeti klinik açıdan çözümü güç bir problemdir. Geleneksel hassasiyet giderici ajanların temel işlevi, açığa çıkan dentin tübüllerinde farklı derecelerde tıkanma yaratarak hidrolik iletimi dengelemektir. Ancak mevcut olan bu teknik ve materyaller, hassasiyeti tamamen ortadan kaldıramamaktadırlar. İnsan dentin dokusunda hidrolik basınç nedeniyle dentin tübüllerindeki sıvı; dirençle karşılaşmadığı zaman dışarı doğru itilerek dentin geçirgenliğini olumsuz yönde etkilemektedir.Bu çalışmanın amacı, hidrostatik basınç altında farklı materyallerle hibridize edilerek örtülen dentindeki geçirgenliğin zamana bağlı değişimlerini insan dişleri üzerinde in vitro koşullarda incelemektir.Yetmiş adet disk şeklinde kron segment 7 grup oluşturacak şekilde rasgele ayrıldı. Hassasiyet giderici ajan olarak kullanımı öngörülen 6 adet materyal dentin yüzeylerine uygulandı. Bu ajanlardan sıvının geçişi, Pashley ve Depew'in tanımladığı hidrolik iletim protokolüne uygun olarak ölçüldü. Bu ölçümlere göre en iyi örtümü sağlayan G Bond ile Clearfil Protect Bond arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Daha sonra polivinilsiloksanla elde edilen negatif eşlenikler tarama elektron mikroskobunda incelendi. Elde edilen görüntülerdeki damlacık alanlarının ortalama ve standart sapmaları hesaplandı. Buna göre en az iletim değerlerine sahip olan G Bond, damlacıkların kapladıkları alan yönünden de en düşük değerleri ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Dentin hypersensitivity is a common clinical problem, confronted after tooth preparations. The basic function of conventional desensitizers is to balance hydraulic conductance by occluding dentin tubules at different levels. However, despite several treatment modalities available, a definitive approach is not yet available and, thus the treatment of hypersensitivity is often a serious challenge. Dentinal fluid in is forced outwards due to the hydraulic conductance, when the exposed dentin does not possess any physical resistance.The aim of this study was to determine changes in human dentin permeability following hybridization with different adhesive resin materials under hydraulic conductance, in vitro.Seventy disc-shaped crown segments were randomly selected in order to form 7 groups. Six different desensitizing agents were performed on the exposed dentin surfaces. The permeability of the test materials was evaluated according to Pashley and Depew?s hydraulic conductance protocol. There were no statistical differences between those of G Bond and Clearfil Protect Bond, the former of which provide the best seal. Scanning electron microscopic examinations were made on the negative replicas of the crown segments. The total areas of fluid droplets on the adhesive surfaces were also the least at G Bond adhesive.