Ezotropya olgularında gerçekleştirilen asimetrik cerrahi uygulamalar ve sonuçların değerlendirilmesi
Asymmetric surgery and evaluation of results in cases of esotropia
- Tez No: 304520
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜZEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ezotropya, Şaşılık cerrahisi, Asimetrik medial rektus geriletmesi, Esotropia, Strabismus surgery, Asymmetric medial rectus recession
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada ezotropyalı olgularda uygulanan asimetrik miktardaki medial rektus geriletmesinin, simetrik medial rektus geriletmesi ile anatomik sonuçları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.Metodlar: Ocak 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında ezotropya tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan 106 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular cerrahi tekniğe göre simetrik ve asimetrik medial rektus geriletmesi uygulanan olgular olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grubun ameliyat sonrasında yapılan 3. gün, 3. hafta ve 3. ay kontrollerinde deviasyon miktarları değerlendirildi. Gruplar cerrahi başarı oranları açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olguların yaş ortalaması 6.01 ± 3.86 (1 - 17 yıl) idi. Olguların post operatuar 3. gün, 3. hafta ve 3. aydaki durumları incelendiğinde, uygulanan cerrahi ile 3. ayda asimetrik geriletme uygulanan grupta simetrik geriletme uygulanan gruba göre daha yüksek oranda başarı sağlandığı ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Her iki grupta da ilk ameliyatta düzeltemeyip ikinci bir operasyon ile tam düzelme sağladığımız olgu sayıları karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı.Sonuçlar: Ezotropyanın düzeltilmesi amacıyla yapılan simetrik ve asimetrik medial rektus geriletmelerinde sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamasına karşın asimetrik homonim medial rektus geriletmesinde başarı oranının daha yüksek ve düzelmenin daha kalıcı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the anatomic results of esotropic cases undergoing an asymmetric amount of medial rectus recession with symmetric medial rectus recession.Methods: The study comprised 106 cases diagnosed with esotropia who underwent surgery between January 2009 and January 2011. The cases were allocated to either the symmetric or asymmetric medial rectus recession group according to the surgical technique used. For both groups, deviation measurements were evaluated at postoperative Day 3, Week 3 and Month 3 follow-ups. The groups were compared in respect of surgical success rates.Findings: The mean age of the cases included in the study was 6.01 ± 3.86 years (1 - 17 yrs). On examination of the findings from postoperative Day 3, Week 3 and Month 3 the asymmetric recession group had a higher success rate compared to the symmetric recession group but this difference between the groups was not statistically significant. A comparison between the two groups of the number of cases who required a second operation to achieve full correction determined no significant difference between the groups.Results: Although no statistically significant difference was determined between the results of symmetric and asymmetric medial rectus recession to correct esotropia, it can be said that in asymmetric homonym medial rectus recession, the success rate is higher and the correction may longer lasting.