İnfertil erkeklerde HSP70 gen polimorfizimleri ve HSP70 proteininin immünohistokimyasal incelenmesi
Immunohistochemical examination of HSP70 protein and HSP70 gene polymorphisms in the infertile males
  1. Tez No: 304521
  2. Yazar: BÜLENT ÇELEPKOLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, HSP 70, Gen Polimorfizmi, İmmünohistokimya, Infertility, HSP70, Gene Polymorphism, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çiftlerin yaklaşık %15'i düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen ilk bir yıl içerisinde çocuk sahibi olamamaktadırlar. Erkek infertilitesinin yaklaşık %40-60'ında altta yatan neden bilinse de birçoğunda etken ortaya konamamakta ve idiopatik infertilite olarak kabul edilmektedir. Isı şok proteinleri büyüme, farklılaşma, bölünme, hatta hücre ölümü dahil hücre metabolizmasının tüm evrelerinde hayati önem taşır. Isı şok proteinlerinin spermatogenez sırasında etkili oldukları, HSP 70-2 geninin bozulmasının başarısız mayoz ve erkek infertilitesiyle sonuçlandığı gösterilmiştir. Biz bu çalışmada sperm parametreleri normal infertil erkek hastalarda HSP 70' in infertiliteyle ilişkisi olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Çalışmaya 24 infertil erkek hasta ve 24 fertil kontrol alındı. Hasta ve kontrollerden alınan kanlardan DNA izole edilip HSP70 gen polimorfiziminebakıldı. Ayrıca bu infertil erkeklerin sperm hücreleri immünohistkimyasol olarak boyanıp immünfluoresan mikroskopla sperm hücrelerinde HSP70 antijenine bakıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Fisher's exact testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı.HSPA1B geni g.1269A>G polimorfik noktasının AG (heterozigot) ve GG (homozigot, polimorf) genotipleri ile G alleli bakımından hasta ve sağlıklı kontrol arasında karşılaştırma yapıldığında istatiksel olarak anlamsız (P > 0.05) olduğu belirlendi. Ayrıca HSPA1L geni c.1478C>T polimorfik alanın CT (heterozigot) ve TT (homozigot, polimorfik) genotipleri ve T allelleri hasta ve sağlıklı kontrol grupları arasında karşılaştırıldığında istatistiki olarak anlamsız olarak tespit edildi. Sperm hücrelerinde HSP 70' in immünohistokimyasal boyanmasının istatistiki değerlendirilmesinde hasta ortalaması 1.69 ± 0.58, kontrol ortalaması 1.70 ± 0.63 ve P-değeri:0.744 bulundu. Hasta ve sağlıklı grup arasında istatistiki olarak anlamlı fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
Although, 15% of couples have the unprotected regular a sexual life within the first year they can not have children. Approximately in the % 40-60 Male infertility, even the underlying cause is known, in the most of them etiologic cause could not found, and it is considered to be as idiopathic infertility. Heat shock proteins are very important for the all stages of the cell metabolism including growth, differentiation, division and even cell death. It is shown that heat shock proteins effective during spermatogenesis, and degradation of HSP 70-2 gene results as failed mayoz and male infertility. In this study we aim to investigate the relationship between HSP 70 and infertility in the infertile male with normal sperm parameters.The study include 24 infertile males and for control group 24 fertile males. DNA was isolated from blood of patients and controls group, and was examined for HSP70 gene polymorphism. In addition, HSP70 antigens were examined in the sperm cells of infertile males after immunohistochemically painted by immünfluoresan microscope. Fisher's exact test and Mann-Whitney U test was used for analyze the data.There was no statistically significant difference between AG (heterozygous) and GG (homozygous, polymorphic) genotypes of g.1269A> G polymorphic point of HSPA1B gene and G allele of patients and healthy controls (P > 0.05). In addition there was no statistically insignificant difference between CT (heterozygote) and TT (homozygous, polymorphic) genotypes of c.1478C> T polymorphic area of HSPA1L gene and T alleles of patients and healthy controls (P > 0.05). Also was found the average patient 1.69 ± 0.58, control average 1.70 ± 0.63 and P-value: 0.744 in the statistical evaluation of the immunohistochemical staining of HSP 70 in the sperm cells. There was no statistically significant difference between the patient and the healthy group.