Üroonkolojik cerrahide rejiyonel ve genel anestezinin immün sistem üzerine olan etkilerinin serum sitokinleri aracılığı ile karşılaştırılması
Comparison of the effects of regional and general anesthesia on the immune system via cytokines in urooncologic surgery
  1. Tez No: 304523
  2. Yazar: SELDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ÇİFTÇİ, YRD. DOÇ. DR. HARUN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün sistem, IL-2, IL-4, IL-6, Spinal Anestezi, Genel Anestezi, Immune System, IL-2, IL-4, IL-6, Spinal Anesthesia, General Anesthesia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Kanser hastalarının immün sistemlerinde bir takım değişiklikler olduğu bilinmektedir. Kanser cerrahisi geçirecek hastaya uygulanan anestezi yönteminin ve ilaçların etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada cerrahi geçiren ürolojik kanser hastalarında genel anestezi ve spinal anestezi yöntemlerinin immün sistem üzerine olan etkileri serum sitokinleri (IL-2, IL-4, IL-6 ) aracılığı ile karşılaştırıldı.Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya üroonkolojik cerrahi ( TUR-M, radikal prostatektomi, nefrektomi ve orşiektomi) geçirecek, ASA I-II, 18-60 yaş arasında toplam 44 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalar kapalı zarf usulü rastgele randomize edilerek iki gruba ayrıldı:Grup I (n= 22, spinal anestezi grubu ): L 4-5 aralığından 12,5-15 mg bupivacaine uygulandı.Grup II (n=22, genel anestezi grubu): 1 ?g/kg fenthanyl, 2 mg/kg propofol ile indüksiyondan sonra 0,5 mg/kg rokuronyum ile kas gevşemesi sağlanıp entübe edildi. İdamede %6 desfluran, %40 oksijen, %60 hava ve 0,1 mg/kg rokuronyum uygulandı.Her iki gruba da premedikasyon amacıyla 0,07 mg/kg midazolam preoperatif 30 dakika önce im olarak uygulandı. Anestezi öncesi ve anestezi uygulamasını takiben operasyon süresince noninvaziv yöntem ile KAH, OAB, SpO2 ve ETCO2 (genel anestezi grubunda) değerleri kaydedildi. Ek olarak yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, ilaç kullanımı, sigara kullanımı postoperatif komplikasyon ve operasyon süreleri de kaydedildi. Preoperatif dönemde anestezi uygulamasından önce ve postoperatif 6 saat sonra venöz kan örnekleri alınarak IL-2, IL-4 ve IL-6 düzeyleri tespit edildi. IL-2, IL-4 ve IL-6 ölçümünde Bender med systems (Viyana ?Avusturya) tarafından üretilen Human IL-2, IL-4 ve IL-6 Elisa kitleri kullanıldı. AntiIL 2, 4, 6 monoklonal antikorlarıyla kaplı setler kullanılarak örnekler içindeki IL- 2, IL-4 ve IL-6 nın ortamda reaksiyona girmeleri sağlandı. Oluşan renkli materyal 450 nm de spektrofotometrik olarak incelendi. Sonuçlar matematiksel model ile değerlendirilerek elde edildi.İstatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.5 (SPSS Inc. Chicago USA) programı kullanıldı. Grup içi tekrarlayan hemodinamik verilerin değerlendirmesinde Tekrarlayan Ölçümlerde Varyans Analizi Testi, gruplar arası ve grup içi niceliksel karşılaştırmalarda Mann-Whitney U Testi, kategorik verilerde Ki-Kare Testi kullanıldı. Sonuçlar ortalama±standard deviasyon olarak belirtildi ve p0.05). Operasyon öncesine ait değerler spinal grupta; IL-2: 0,11 pg/ml, IL-4: 5,52 pg/ml, IL-6:1,37 pg/ml, genel grupta IL-2: 0,10 pg/ml, IL-4: 5,60 pg/ml ve IL-6: 2,20 pg/ml olarak tespit edildi.Gruplar arası operasyon sonrası IL-2 ve IL-4 değerleri karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamazken (p>0.05), IL-6 değerleri karşılaştırıldığında genel anestezi grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05). Spinal anestezi grubunda preoperatif değerler; IL-2: 0,11 pg/ml , IL-4: 5,52 pg/ml , IL-6: 1,37 pg/ml, postoperatif değerler IL-2:0,13 pg/ml, IL-4: 8,61 pg/ml, IL-6: 1,79 pg/ml dir.Genel anestezi grubunda preoperatif ve postoperatif IL- 2, IL-4, IL-6 değerleri karşılaştırıldığında postoperatif IL- 2, IL-4, IL-6 değerlerindeki yükselişin anlamlı olmadığı görüldü (p>0.05). Genel anestezi grubunda preoperatif değerler; IL-2: 0,10 pg/ml, IL-4: 5,60 pg/ml, IL-6: 2,20 pg/ml, postoperatif değerler IL-2: 0,14 pg/ml, IL-4: 7,17 pg/ml, IL-6: 2,66 pg/ml olarak tesbit edildi.Sonuçlar: Bu çalışmada kanser hastalarında genel anestezi ve spinal anestezi karşılaştırıldığında postoperatif IL-6 düzeyi genel anestezi grubunda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak üroonkolojik cerrahi geçiren hastalarda uygulanan cerrahiye ek olarak tercih edilen anestezi yönteminin de inflamatuvar bir yanıt oluşturduğu tesbit edilmiştir. Özet olarak oluşan inflamatuvar yanıt multifaktöriyel olmakla birlikte seçilen anestezi yönteminin de etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: : Some changes are known to occur in the immune sytems of cancer patients. The effects of the method of anesthesia and medication to be administered to the patient who will undergo cancer surgery are not fully known. In this study, the effects of general anesthesia and spinal anestehisia on the immune system in the ürologic cancer patients who underwent surgery were compared via serum cytokines (IL-2, IL-4, IL-6).Method and Materials: Totally 44 ASA I-II voluntary patients of 18-60 ages who will undergo urooncologic surgery (TUR-M, radical prostatectomy, nephrectomy, orchiectomy) were registered in the study. The patients were randomly divided into groups by the method of closed envelope:Group I (n= 22, spinal anesthesia group) was applied 12,5 mg bupivacaine from L 4-5 intervals.Group II (n= 22, general anesthesia group) was muscle relaxed with 0,5 mg/kg rokuronium after the induction with 1 µg/kg fenthanyl, 2 mg/kg propofol and intubed. Following that, as continuation 6% desfluran, 40% oxygen, 60% air and 0.1 mg/kg were applied.For premedication, 0.07 mg/kg midazolam preoperatively was applied to both groups 30 minutes before as im. KAH, OAB, SpO2 and ETCO2 values (general anesthesia group) were recorded trough noninvasive method during operation before and after anesthesia administration. Additionaly, age, sex, height, weight, medicine habit, smoking, postoperative complication and operation periods were recorded. During preoperative period before the anesthesia administration and postoperatively 6 hours later, venous blood samples were taken and IL-2, IL-4 and IL-6 levels were determined. In the measurement of IL-2, IL-4 and IL-6, Human IL-2, IL-4 and IL-6 Elisa kits produced by Bender med systems (Vienna, Austria) were emplayed. By the use of the sets covered with Anti IL 2, 4, 6 monoclonal antibodies, IL-2, IL-4 and IL-6 in the samples were made to react in the medium. The resultant coloured material was examined in 450 mm spectrophometrically. The results were obtained with mathematical model evaluation. As for statistical analysis, SPSS (Statistical Package Social Scienes) for Windows 11.5 (SPSS Inc. Chicago USA) programme was used. In the evaluation of within group repeating hemodynamic data Variance Analysis Test in Repeating Measurement was used and as for qualitative comparison of intergroups and withgroups, Mann-whitney U Test was emplayed. Chi-kare Test was used in categoric data. p0.05). Preoperational values were IL-2: 0,11 pg/ml, IL-4: 5,52 pg/ml, IL-6: 1,37 pg/ml in the spinal group. As fort he general group, values were as follows: IL-2: 0,10 pg/ml, IL-4: 5,60 pg/ml, IL-6: 2,20 pg/ml.When intergroups postoperative IL-2 and IL-4 values were compared, no significant difference was observed (p>0.05), IL-6 values were found significantly high in the general anesthesia group (p0.05). In the spinal group preoperative and postoperative values were as follows respectively: IL-2: 0,11 pg/ml, IL-4: 5,52 pg/ml , IL- 6: 1,37 pg/ml and IL-2: 0,13 pg/ml, IL-4: 8,61 pg/ml, IL- 6: 1,79 pg/ml.The comparison of preoperative and postoperative IL-2, IL-4, IL-6 values in the general anesthesia group gave no significantly high increase in postoperative IL-2, IL-4, IL-6 values (p>0.05). İn the general anesthesia group, preoperative values were IL-2: 0,10 pg/ml , IL-4: 5,60 pg/ml, IL-6: 2,20 pg/ml and postoperative values were IL-2: 0,14 pg/ml, IL-4: 7,17 pg/ml and IL-6: 2,66 pg/ml.Conclusion: In this study, postoperative IL-6 level was found significantly high in the general anesthesia group in comparison of general anesthesia and spinal anesthesia in cancer patients.To conclude, it was determined that, in addition to the surgery applied to the cancer patients undergoing urooncological surgery, the prefered anesthesia method poses an inflammatory response. In summary, with the inflammatory response being multifactorial, the selected anesthesia method has also an effect.