Ağız mikrobiyotasından izole edilen bakterilerin laktik asit üretim yeteneklerinin araştırılması
Investigation of lactic acid production abilities of bacteria isolated from oral microbiota
- Tez No: 304551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇABUK, ÖĞR. GÖR. GÜLÇİN AKCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Oral laktik asit bakterileri, ağız mikrobiyotası, besiortamı optimizasyonu, laktik asit, Oral lactic acid bacteria, mouth microbiota, medium optimization, lactic acid
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Laktik asit ticari olarak geçerli bir üründür. Günümüzde fermentasyon süreci ile laktik asit üretimi Lactobacillus üyeleri kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Ağız, laktik asit bakterileri gibi birçok mikroorganizma için uygun bir ortamdır. Bu çalışmada hasta ağızlarından izole edilen laktik asit bakterilerinin laktik asit üretme yetenekleri değerlendirilmiştir. İzolatların biyokimyasal karakterizasyonundan sonra daha sonraki çalışmalar için laktik asit üretim potansiyeline sahip iki izolat seçilmiştir. Bu suşlar kullanılarak, karbon kaynağı, karbon miktarı, azot kaynağı, azot miktarı, sıcaklık, inokulum miktarı, inkübasyon süresinin laktik asit üretimine etkileri test edilmiştir. Laktik asit üretimi için bulunan optimum koşullar şunlardır: 28 numaralı izolat için; karbon kaynağı sükroz, karbon kaynağı miktarı 50 g/l, azot kaynağı diamonyum hidrojen sitrat, azot miktarı 8 g/l, sıcaklık 42 ? C, inokulum miktarı 4,5x108 CFU/ml, inkübasyon süresi 72 saat olurken; 73 numaralı izolat için karbon kaynağı sükroz, karbon kaynağı miktarı 50 g/l, azot kaynağı diamonyum hidrojen sitrat, azot miktarı 2 g/l, sıcaklık 37 ? C, inokulum miktarı 3x108 CFU/ml, inkübasyon süresi 72 saattir. 28 numaralı izolat için, optimizasyon öncesi ve sonrasında sırasıyla 27 ve 45,3 g/l laktik asit değerleri okunurken; 73 numaralı izolat için ise bu değerler sırası ile 15 ve 51,7 g/l olmuştur. Laktik asit üretim yetenekleri optimize edilen 28 ve 73 no'lu izolatlar, API CHL 50 ve diğer biyokimyasal test sonuçlarına göre Lactobacillus brevis ve Streptococcus sp. olarak tanımlanmıştır.Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre seçilen iki izolatın sükrozdan laktik asitin çok iyi birer mikrobiyal üreticisi olduğu sonucunu çıkartabiliriz. Sükrozun laktik aside dönüşümünde yüksek potansiyele sahip olduğundan dolayı bu izolatlar yeni bir teknoloji geliştirmek için endüstriyel olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Lactic acid is a commercially viable product. Today, the production of lactic acid through fermentation process is possible using the members of the genus Lactobacillus. Mouth is suitable environment for many microorganisms such as lactic acid bacteria. In this study, lactic acid production abilities of some lactic acid bacteria isolated from mouths of patients were investigated. After biochemical characterization of isolates, it is chosen two isolates having lactic acid production potential for further studies. Using these strains, the effects of carbon source, amount of carbon, nitrogen source, amount of nitrogen, temperature, amount of inoculums and incubation time on lactic acid production were systematically tested. Optimal conditions for lactic acid production have been found to be: sucrose as a carbon source, amount of sucrose 50 g/l, diammonium hydrogen citrate as a nitrogen source, amount of nitrogen 8 g/l, temperature 42 ? C, amount of inoculums 4,5x108 CFU/ml and incubation time 72 hours for isolate 28#; whereas, the optimal conditions were sucrose as a carbon source, amount of sucrose 50 g/l, diammonium hydrogen citrate as a nitrogen source, amount of nitrogen 2 g/l, temperature 37 ? C, amount of inoculums 3x108 CFU/ml and incubation time 72 hours for isolate 73#. For 28#, 27 and 45,3 g/l for lactic acid amount were found, respectively before and after optimization. For 73#, 15 and 51,7 g/l for lactic acid amount were found, respectively before and after optimization. 28# and 73# isolates optimized lactic acid production abilities were identified as Lactobacillus brevis and Streptococcus sp. according to API CHL 50 and biochemical test results.From the results obtained in this study, we can conclude that two isolates are excellent microbial producers of lactic acid from sucrose. Due to its high potentiality in conversion of sucrose to lactic acid, these selected isolates can be exploited industrially for developing a novel technology.