Process safety in the industry working with different types of solvents
Değişik türde çözücülerle çalışılan kimya endüstrisinde proses güvenliği
  1. Tez No: 304804
  2. Yazar: ÇAĞLA PINAR ARSLAN TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solvent, risk, maruziyet, güvenlik, mesleki risk, iş sağlığı ve güvenliği, Solvent, risk, solvent exposure, safety, hazard, occupational health and safety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı, değişik türde çözücülerle çalışılan solvent endüstrisinde proses güvenliğinin sağlanma yollarının araştırılması, işyeri ortamında bulunan solvent riskleri ile solventlerin neden olduğu meslek hastalıklarının belirlenmesi ve bu etkileri azaltmak için alınacak önlemlerin araştırılmasıdır.Diğer maddeleri fiziksel olarak çözebilen maddeler anlamına gelen solvent, gerek sanayi ürünlerinin üretiminde ara ürün, gerekse günlük yaşamda son ürün olarak birçok sektörde yaygın şekilde ve yüksek miktarlarda tüketilmektedir.Solventlerin bu şekilde yaygın olarak kullanılması günlük yaşamda bu maddelere ya da buharlarına maruziyeti kaçınılmaz kılmaktadır. İşyeri dışındaki maruziyetler önemli boyutlara ulaşmazken, işyerlerinde başta solunum ve deri teması yoluyla yüksek düzeyde ve uzun süreli maruziyet söz konusu olmaktadır.Bu durum, çalış¬ma koşullarının kontrol altında tutulmaması halinde üst solunum yolları, deri, karaciğer, kemik iliği ve merkezi sinir sisteminde hasara neden olmakta, çalışma gücünü azaltmakta, iş verimini düşürmekte ve kaza yapma yatkınlığını arttırmaktadır. Akut maruziyet halinde ise, özellikle hipnotik (uyuşturucu) etki nedeniyle, ölümle sonuçlanabilen vakalar görülebilmektedir. Ayrıca birçok solvent meslek hastalığına neden olmakta ancak bu konudaki çalışmaların yetersizliği nedeniyle bu hastalıklar bilinmemektedir.Ayrıca, solventlerin birçoğu yanıcı, uçucu, kolay buharlaşır özelliğe sahip olduğundan işyeri ortamında buharlarının patlayıcı karışımlar oluşturma ihtimali çok yüksektir.Solventlerin taşıdığı söz konusu mesleki riskler, bu maddeleri iş sağlığı ve güvenliği açısından özel öneme sahip hale getirmektedir. Bu kapsamda, bu çalışmada endüstride oldukça yaygın kullanım alanına sahip olan solventlerin özellikleri, kullanım alanları ve depolanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, iş sağlığı ve güvenliği yönünden etkileri, yangından korunma, maruziyet ve solvent bulunan ortamlarda alınacak tedbirler gibi bilgiler derlenmiş, solvent kaynaklı meslek hastalıklarına değinilmiş, risk değerlendirmesinin önemi ve gerekliliği belirtilerek, yapılan risk değerlendirmesi çalışmalarıyla konunun önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the means of providing process safety in the industry working with solvents, determining the risk of solvents at workplaces, solvent caused occupational diseases and introducing safety measures to be taken in order to decrease hazardous effects of solvents.Solvents, which are the materials capable of dissolving some other materials, are commonly used in excessive amounts in many industries both as intermediate inputs in industrial good manufacturing and as final products in daily lives.Due to common use of solvents in excessive amounts, exposure to them or their vapors is inevitable. Exposures in daily lives outside working area are in trace concentrations. On the other hand in workplaces, prolonged exposures mainly through inhalation or skin contact take place. Unless working conditions are properly controlled, these exposures affect respiratory tract; damage skin, liver, bones and central nerveous system; inhibit workforce; decrease work efficiency and increase the possibility of accidents. In case of acute exposure, their hypnotic effect may lead to death.Moreover, since many of the solvents are volatile and flammable, they easily form explosive mixtures in workplace atmosphere.As they present significant occupational risks, special attention should be given in terms of occupational health and safety. In this respect, this study aims to describe properties, usage and storage requirements, effects on both personal and process safety in terms of occupational health and safety and precautions should be taken against exposure and fire. Besides, solvent based occupational diseases are specified and importance and necessity of risk assessment is defined and emphasized with examples.