Deniz balıkları yetiştiriciliğinde farklı anestezik maddelerin yöntem ve uygulama dozlarının araştırılması
The investigation of methods and dosages of different anaesthetic agents in marine aquaculture
- Tez No: 304821
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Anesthesiology and Reanimation, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: 2-Phenoxyethanol, karanfil yağı, eugenol, anestezi, anestezik, çipura, levrek, Sparus aurata, Dicentrarchus labrax, larva, juvenil, bayılma, ayılma, letal süre, LT50, 2-Phenoxyethanol, clove oil, eugenol, anaestesia, anaesthetic, gilthead sea bream, European sea bass, Sparus aurata, Dicentrarchus labrax, larvae, juvenile, induction, recovery, lethal time, LT50
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sucul ortamlarda anestezikler, öncelikle balıkların merkezi ve periferal sinirsistemini baskılayarak, hareketlerinin kısıtlanması için kullanılır. Elle müdehale,taşıma, kan örneği alımı ve cerrahi işlemler gibi prosedürler sırasında stresindüşürülebilmesi için duyu kaybının sağlanması önemlidir.Bu çalışmada, iki farklı anestezik maddenin kuluçkane balıkları üzerindekietkileri araştırılmış ve deneyler, Aralık 2007'de ve Aralık 2008 ve Mayıs 2009arası dönemde gerçekleştirilmiştir. Birer anestezik olan 2-Phenoxyethanol vekaranfil yağının, Akva-Tek deniz balıkları kuçkahanesinde üretilmiş olan çipura(Sparus aurata, L. 1758) ve levrek (Dicentrarchus labrax, L. 1758) balıklarıüzerindeki etkinlikleri, letal sürelerin ve bayılma-ayılma sürelerinin belirlendiğikontrollü deneylerle değerlendirilmiştir. 2-Phenoxyethanol, her iki türün 27 ? 33günlük postlarvalarıyla ve 98 ? 105 günlük juvenilleriyle 19.3 ± 0.5ºC susıcaklığında gerçekleştirilen deneylerin tümünde kullanılırken, karanfil yağısadece juvenillerle gerçekleştirilen deneylerde kullanılmıştır. Çipura ve levrek içinsırasıyla; larvaların ortalama boyları 9,73 ± 2,11 mm ve 12,74 ± 2,12 mm;juvenillerin ortalama boyları 4,52 ± 0,6 cm ve 5,07 ± 0,51 cm ve juvenillerinortalama ağırlıkları 0,94 ± 0,56 gr ve 1,28 ± 0,48 gr olarak ölçülmüştür. Kontolgruplarında ve toplam 402 deneyde (tekrar gruplarıyla birlikte), 25.000 adettenfazla balık kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In aquatic environments, anaesthetics are used primarily to immobilize fishby depressing their central and peripheral nervous systems. The loss of sensationis important for the reduction of stress during procedures such as handling,transport, blood sampling and surgery operations.In this study, effects of two different anaesthetic agents on hatchery fisheswere investigated and the experiments were undertaken in December 2007 andbetween December 2008 and May 2009. The efficacies of 2-Phenoxyethanol andclove oil as anaesthetics in gilthead sea bream (Sparus aurata, L. 1758) andEuropean sea bass (Dicentrarchus labrax, L. 1758), produced at Akva-Tek marinefish hatchery, were evaluated with controlled experiments exposes lethal timesand induction-recovery times. 2-Phenoxyethanol was used in both experiments on27 ? 33 days old postlarvae and 98 ? 105 days old juveniles of both two species atwater temperature of 19.3 ± 0.5ºC, although clove oil was used in experiments onjust only juveniles. Measurements of mean lengths of larvae were 9.73 ± 2.11 mmand 12.74 ± 2.12 mm; mean lengths of juveniles were 4.52 ± 0.6 cm and 5.07 ±0.51 cm and mean weights of juveniles were 0.94 ± 0.56 gr and 1.28 ± 0.48 gr ofgilthead seabream and European sea bass respectively. More than 25.000 fishwere used in control groups and totally 402 experiments (with repetition groups).