Kendiliğinden organize tek katman tekniği (KOT) kullanılarak organik LED (OLED) veriminin artırılması ve karekterizasyonu
Characterization and enhancing of organic LED (OLED) by using self-assembled monolayer (SAM) technique
  1. Tez No: 304837
  2. Yazar: ALİ KEMAL HAVARE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERAFETTİN DEMİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Organize Tekkatman, OLED, Çalışma Potansiyeli, Organik Yarıiletkenler, AFM, KPM, XPS, SCLC, Schottky, Elektroluminesans, Self-assembled Monolayer, OLED, Work Function, Organic Semiconducter, AFM, KPM, XPS, SCLC, Schottky, Electroluminescence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu doktora tezinde Kendiliğinden Organize Tekkatman (KOT) tekniği kullanılarak organik LED (OLED) veriminin artırılması ve karekterizasyonu üzerine yoğunlaşılmıştır. OLED'in organik/anorganik arayüzeyindeki zayıf bağlanmanın üstesinden gelebilmek için KOT kullanılarak OLED aygıtının performansı ve kararlılığı artırılmıştır. KOT, hidrofobik özelliğe sahip h+ iletim materyali ile hidrofilik indiyum kalay oksit (ITO) arasında uyumlu bir arayüzey oluşmak için kullanılmıştır.Yeni nesil KOT molekülleri olarak 4'-iodobifenil-4-il) trihidroksisilan (THIBSi), dibenzo[a,c]fenazin-11-karboksilik asit (PBA), 4-(9H-karbazol-9-il)benzoik asit (MZ39), 4-(2,5-di-2-tiyenil-1H-pirol-1-il)benzoik asit (MZ25), 5-[(3-metilfenil)(fenil)amino]izoftalik asit (MePIFA), 5-(difenil)amino]izoftalik asit (DPIFA) bileşikleri ITO üzerine kaplanmıştır.ITO yüzeyi atomik kuvvet mikroskobu, kelvin probe mikroskobu, taramalı tünelleme mikroskobu ve X-ışınları fotoelektron mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Modifiye edilmiş ve yalın ITO kaplı cam altlık kullanılarak üretilmiş olan ITO/KOT/HTL/Al ve ITO/HTL/Al konfigürasyonuna sahip Schottky diyotları optimize edilmiş ve yük mobiliteleri karşılaştırılmıştır. Bunun yanı sıra aromatik KOT molekülerinin, lüminesans ve kuantum verimi üzerindeki etkisini görebilmek için OLED'in elektriksel ve optiksel karekterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This PhD thessis focus on characterization and enhancing of organic LED (OLED) devices by using Self-assembled Monolayer (SAMs) technique. In order to over come the weak bonding at the organic/inorganic interface in OLEDs, SAM technique was used to improve stability and performance of OLED. SAMs were used to establish a compatible interface between hydrophilich ITO surface and hydrophobic hole tranport material (HTL) surface.New generation of SAM molecules, 4'iodobiphenyl-4-il) trihydroksisilane (THIBSi), dibenzo[a,c]phenazine-11-carboxylic acid (PBA), 4-(9H-carbazole-9-yl)benzoic acid (MZ39), 4-(2,5-di-2-thienyl-1H-pyrrol-1-il)benzoic acid (MZ25), 5-[(3-methylphenyl)(phenyl)amino] isophthalic acid (MePIFA), 5-(diphenyl)amino] isophthalic asit (DPIFA) were coated on ITO.The ITO surface was characterized by atomic force microscopy, kelvin probe microscopy, scanning tunneling microscopy and X-ray photoelectron microscopy techniques.ITO/SAM/HTL/Al and ITO/HTL/Al Schottky diode fabricated using modified and unmodifed ITO subtrates were optimized and compared their charge mobility as well as the electrical and optical characterization of OLED devices was done to see the effect of aromatic SAM molecules on the luminesance and quantum efficiency.