Endemik Scrophularia depauperata Subsp. depauperata (LC) türü tohumlarında in vitro çimlendirme çalışması
In vitro germination studies on endemic Scrophularia depauperata Subsp. depauperata (LC)
- Tez No: 304901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN AKÇAM OLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Çimlenme, Scrophularia depauperata Boiss. Syn: S. variegata Bieb. subsp. depauperata (Boiss) (LC), endemik, ışık, sıcaklık, Germination, Scrophularia depauperata Boiss. Syn: S. variegata Bieb. subsp. depauperata (Boiss) (LC), endemic, temperature, light
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada Ödemiş Bozdağ yöresinden toplanan Endemik Scrophularia depauperata Boiss. Syn: S. variegata Bieb. subsp. depauperata (Boiss) (LC) türünün tohum çimlenmesi ve ortaya çıkan in vitro fidelerin gelişimi üzerine agar (A), yarım kuvvet MS (YMS) ve tam kuvvet MS (TMS) olmak üzere üç farklı besi ortamı; 20°C ve 25°C olmak üzere iki farklı sıcaklık değeri; 16/8 (aydınlık/karanlık) ve karanlık olmak üzere iki farklı ışık uygulamasının etkileri araştırılmıştır. 14. günün sonunda en iyi çimlenmenin %71,25 çimlenme yüzdesi ile 25°C sıcaklıkta, 16/8 (aydınlık/karanlık) ışık fotoperiyodunda ve A besi ortamında olduğu görülmüştür. 14 günün sonunda 25°C sıcaklıkta en iyi çimlenme oranının görüldüğü 16/8 (aydınlık/karanlık) fotoperiyod ve A besi ortamındaki tohumların çimlenmesiyle gelişen bitkicikler yine aynı şartlardaki A, YMS ve TMS ortamlarına aktarılmışlardır. 28 günlük fidelerde yapılan morfolojik ölçümlerde ( fide kök-gövde uzunluğu ile fide taze ve kuru ağırlığı) en iyi bitkicik gelişiminin TMS'de gözlendiği belirlenmiştir. In vitro gelişen 3,5 aylık fideler bahçe toprağında sera şartlarına aktarılmış ve % 62 oranında canlılık göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Effects of three different growth media (as agar:A; ½ strength MS:YMS; full strength MS:TMS), two different temperature (as 20 and 25 °C) and two different luminations (dark and 16/8 photoperiod) were investigated on in vitro germination and seedling growth of Scrophularia depauperata Boiss. Syn: S. variegata Bieb. subsp. depauperata (Boiss) (LC) endemic species collected from Ödemiş Bozdağ. Best germination ratio was recorded with %71,25 in A medium and under 25 °C and 16/8 photoperiod conditions, at the end of 14 days. Then the seedlings were transferred into the same growth media but under only 25 °C and 16/8 photoperiod conditions. Morphological evaluations (as seedling tall and fresh-dry matter), performed on 28 days old seedlings, displayed that best growth was obtained in TMS growth medium. Finally, 3.5 half months old seedlings, grown in vitro, acclimatized into greenhouse conditions in garden soil and with 62 % survival ratio.