Molecular phylogenetic position of Turkish abies (Pinaceae) based on noncoding trn regions of chloroplast genome
Kloroplast genomundaki kodlanmayan trn bölgelerinin karşılaştırılması yapılarak Türkiye göknarının filogenetik analizi
  1. Tez No: 305121
  2. Yazar: FUNDA ÖZDEMİR DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Abies türleri, Türkiye, cpDNA, trn, moleküler filogenetik, Abies spp, Turkey, cpDNA, trn regions, molecular phylogenetic
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Pinaceae (Pinus' dan sonra) ailesinin 51 türden oluşan ikinci en büyük cinsi Abies olup kuzey yarım kürede yayılış göstermektedir.Bu cinsin 6 doğal taksonu ülkemizde saf ve karışık meşçereler halinde bulunmaktadır. Abies cilicica subsp. isaurica, Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana, Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, Abies x olcayana endemik olup az tehdit altında (LR: lower risk) tür kategorisinde değerlendirilmektedir.Türkiye' deki göknar türlerinin genetik ilişkisini belirlemek için, göknar türlerini temsilen 18 farklı göknar populasyonu Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplandı ve kloroplast DNA' sının kodlanmayan trn bölgesi çalışıldı. Türlerin genetik yapısının değerlendirilmesi için trnL, trnF ve trnV bölgeleri incelendi. Dünyadaki tüm göknar türlerinin (Uluslararası Bitki Adları İndeksi' nde yer alan yaklaşık 300 tür) trn bölgeleri NCBI veritabanında (Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi, 2010) araştırıldı. Türkiye göknarlarının filogenetik konumunu netleştirmek için 23 tane göknar türünün trn dizileri analiz edildi. Bu çalışmadaki bütün moleküler analizler MEGA bilgisayar yazılımı ile yapılmıştır.Kloroplast DNA'sının trn bölgelerinin verileriyle elde edilen filogenetik ağaca göre; Türkiye göknarlarının monofiletik bir grup oluşturduğu gözlemlenmiştir.trnL bölgesi ile elde edilen filogenetik ağaca göre, en önemli bulgulardan biri Türkiye-Avrupa türlerininin aynı grupta yer almasıdır. Aynı zamanda, tek Japon türü olan A. veitchii onlardan farklı grupta yer almaktadır. trnF bölgesi verileriyle elde edilen filogenetik ağaca göre ise; Türkiye göknar türleri aynı grupta yer alarak Asya-Amerikan göknar türlerinden ayrıldığı görülmüştür.Sonuçlar Türkiyedeki göknar türlerinin tek bir ata göknar türünden (muhtemelen Abies nordmanniana) evrimleşmiş olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Abies is the second largest genus of family Pinaceae (after Pinus), consisting of about 51 species, all native to the Northern Hemisphere.There are six native taxa belonging to this genus growing in pure and mixed stands in Turkey. Abies cilicica subsp. isaurica, Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana, Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, Abies x olcayana are endemic and considered as lower risk (LR) species.To determine the genetic relationships in Turkish firs, 18 populations of different subspecies of Abies were collected from different regions of Turkey and non-coding trn regions of chloroplast DNA were sequenced to assess the genetic structure of the studied species. trnL, trnF and trnV region were examined. All the trn regions of Abies species in the world (aproximately 300 species that found in the IPNI (The International Plant Names Index) were investigated in the database of NCBI. The available trn sequences of 23 Abies species worldwide included into the analyses. All analyses to estimate molecular diversity parameters were carried out with the MEGA software.The constructed phylogenetic tree with the trn sequences revealed that Turkish firs formed a monophyletic group with almost no sequence divergence.Since sequence data for all three sectors of trn were not available from the NCBI data base, the phylogentic analysis with the sequence data of trnL regions were compartively analyzed in all firs. The results showed that Turkish- European species formed a single clade, which clearly differentiated them from the others, such as Japanese species, A. veitchii. Similarly, according to the sequence data of trnF, Turkish fir species were grouped together and distinctly separated from Asian-American Fir species.The results suggest that all Turkish firs may have evolved from single ancestral fir species, most likely from Abies nordmanniana.