Sürdürülebilir mimarlık bağlamında yüksek yapıların irdelenmesi
In the context of sustainable architecture examining of high-rise buildings
  1. Tez No: 305198
  2. Yazar: GÖZDE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, ekoloji, sürdürülebilir mimarlık, yüksek yapı, sustainability, ecology, sustainable architecture, high-rise building
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
İnsanoğlunun varlığını sürdürebilmesi için fiziksel ve biyolojik çevresi ile ilişki içinde olması gerekir. Fakat insanoğlunun doğaya meydan okuması sonucunda bu ilişki bozulmuş ve ciddi çevresel sorunlar kendini göstermiştir.19yy.'ın ikinci yarısında Endüstri Devrimiyle birlikte gelişen teknoloji ve hızlı nüfus artışı sonucunda kaynakların savurganca kullanılması küresel ısınmaya, ozon tabakasının delinmesine, çevresel kirliliğe, enerji krizlerine ve biyoçeşitliliğin azalması gibi çevresel sorunlara yol açmıştır. Bu çevresel sorunların giderek artıp daha büyük boyutlara ulaşması ekolojik yöntemlerin araştırılmasına ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekmiştir.2.Dünya Savaşı sonrasında yaşanan hızlı ekonomik kalkınma sürecinde büyük iş potansiyellerini karşılamak üzere şehirler büyük göç almıştır. Şehirleşme sonucunda yapım alanlarının yetersizliği ve arsa fiyatlarının aşırı yükselmesi dikey yapılaşmayı doğurmuştur. Bu tür yüksek yapıların yapım, kullanım ve yıkım süreçlerinde tükettikleri enerji ve kaynaklar diğer yapılara oranla çok yüksektir. Bu yüzden yüksek yapıların sürdürülebilir mimarlık adına önemi büyüktür.Bu çalışmada, sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir mimarlık ilkeleri tanımlanmış, bu ilkeler çerçevesinde yüksek yapılar değerlendirilmiş ve oluşturulan tasarım kriterleri ışığında dünyada uygulanmış olan sürdürülebilir yüksek yapılar incelenmiştir
Özet (Çeviri)
It is necessary for humankind to be in contact with physical and biological environment in order to sustain his existance. Unfortunately , this vital relationship is damaged as a result of the challange made by humankind throught the nature.In the 19th century, developing technology that is arised by the Industrial Revolution and profusely usage of resources as a result of population growth caused environmental problems such as global warming, perforation of ozone layer, environmental polution, energy crisis and decreasing of biological diversity. By the time growth of these problems has taken attention to research studies of ecological methods and importance of sustainability.In the period of fast economic development after the II.World War, big cities took migration in order to correspond increased potentials of workers. Lack of construction areas and over increasing of the value of city lands caused vertical structuring.Energy and resource consumption of the high-rise buildings are considerably higher than other building types in the period of construction, usage and destruction. Thus, importance of sustainability of high-rise buildings are acute for architecture.In this study, the term of sustainability and principals of sustainable architecture are defined, high-rise buildings are examined according to these principals and high-rise buildings are researched over the world in the guidance of design criterias that has been put forward.