The role of cultural route planning in cultural heritage conservation The Central Lycia case
Kültürel miras korumasında kültürel rota planlamasının rolü Merkezi Likya örneği
- Tez No: 305648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK, DR. NİMET ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Archeology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kültürel rota, Uzun mesafeli yürüyüş rotaları, Rota planlaması, Kültürel peyzaj, Merkezi Likya, Cultural routes, Long-distance trails, Route planning, Cultural landscape, Central Lycia
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Tezin ana konusu bölgesel ölçekli kültürel ve doğal miras alanlarında bir koruma ve sunum yöntemi olarak kültürel rotaların planlanmasıdır. Kültürel rotalar ve bunlardan oluşan bölgesel ağların mekansal açıdan planlanmasında göz önünde bulundurulması gereken bir kavramsal ilkeler bütünü geliştirmek tezin ana hedefi olarak belirlenmiştir.Çalışma kapsamında, günümüzde yeni gelişmekte olan bir kavram olarak kültürel rotaların, kırsal ve arkeolojik peyzaj alanlarının sahip olduğu tarihsel ve yerel değerlerinin sürdürülmesi konusunda bir araç olarak kullanılabileceği tartışılmıştır.Bu bağlamda, çalışma iki ana bölüm üzerinden yürütülmüştür. Öncelikle kültürel rota kavramının gelişmesi, konuyla ilgili çalışan uluslararası kuruluşların geliştirdiği tanımlar ve rota planlamasına yönelik kavramsal bir altyapı çalışması yapılmıştır. Sonrasında ise, bu kavramsal çalışmayı temel alarak, bir örnek bölge üzerinden kültürel rota planlamasına temel oluşturabilecek kavram ve ilkeler tartışılmıştır.Tezde örnek çalışma alanı olarak Kaş- Kekova bölgesi, antik dönemdeki adıyla Merkezi Likya bölgesi seçilmiştir. Çalışma, bu alanın sahip olduğu kültürel peyzajın değerlendirilmesi ve buna bağlı olarak olası bir kültürel rotalar ağının, ne şekildeplanlanabileceği ile ilgili mekansal ve kavramsal bir çerçeve geliştirilmesiyle sonuçlanmıştır.Kültürel ve doğal miras açısından zengin alanlarda, bölgesel ölçekli rotaların ve ağların planlanması, bu alanların sahip olduğu değerlerin sunulması ve sürdürülebilirliklerinin sağlanması ile etkili sektörlerin yönlendirilmesinde önemli bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The main subject of the thesis is planning ?cultural routes? as a method for conservation of cultural and natural heritage areas at regional scale. Defining a framework of conceptual principles which should be considered in spatial planning of cultural routes and regional networks constitutes the major aim of the thesis. Within the scope of the study, a new developing concept recently, cultural routes are discussed as a tool for sustaining historic and local values of rural and archaeological landscapes.In this respect, the study is structured in two main parts. Firstly, conceptual background on the issue is discussed as the development of cultural route concept, definitions declared by international organizations working on the issue and principles of route planning. Secondly, based on the conceptual research, basic concepts and principles for route planning process is discussed through a case study.The case study for the thesis is selected as the Kaş- Kekova region in Antalya, known as the Central Lycia in antiquity. Depending on the assessment of region?s cultural landscape, the study is resulted by description of a spatial and conceptual framework for planning of a cultural route network in the region.Through areas rich in cultural and natural heritage, planning routes and networks at regional scale could be used as an effective tool for presenting and sustaining multivalent character of the place, and leading economic sectors which have effect on heritage.