GIS-based stochastic modeling of physical accessibility by using floating car data and Monte Carlo simulations
Hareketli araç verisi ve Monte Carlo benzetişimi kullanarak fiziksel erişebilirliğin CBS?ye dayalı stokastik modellemesi
  1. Tez No: 305714
  2. Yazar: KIVANÇ ERTUĞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Science and Technology, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Küresel Konum Belirleme (KKB), Olasılığa dayalı erişebilirlik modellemesi, Hareketli araç trafik verisi, Monte Carlo benzetişimi, Erişebilirlik, Servis alanı belirleme ve Yer seçim analizleri, Physical Accessibility, Geographical Information Systems (GIS), Global Positioning Systems (GPS), Stochastic/Probabilistic Accessibility Modeling, Floating car data, Monte Carlo simulation, Service/Catchment Area, Location/Allocation, Supply/Demand
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Fiziksel erişebilirlik kavramı, coğrafyacılar, ekonomistler ve şehir plancıları tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve temel olarak çeşitli kentsel/kırsal servislere, farklı ulaşım maliyetlerini dikkate alarak erişme/erişilme kolaylığını yansıtmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemlerine (CBS) dayalı fiziksel erişebilirlik literatürüne bakıldığında basitten karmaşığa çok farklı erişebilirlik ölçülerine rastlanabilir. Fakat, ister basit, ister karmaşık olsun tüm fiziksel erişebilirlik ölçülerinde karşılaşılan temel eksiklik, tüm erişebilirlik ölçülerinin genel olarak sabit ulaşım maliyetlerine dayanan tek bir servis/etki alanına bağlı olarak hesaplanmasıdır. Örneğin; Öklid (kuş-uçuşu) mesafesi maliyetleri veya ulaşım ağına bağlı ortalama hız maliyetleri (bulvarlar için 90 km/saat veya anayollar için 50 km/saat hız vb. gibi). Benzeri deterministik yaklaşımlar, CBS'ye dayalı fiziksel erişebilirlik modellemesinde oldukça yaygın olarak kullanılmalarına rağmen özellikle yol kesimlerindeki oldukça değişken hız yapısı ve erişebilirlik ölçülerinin hassasiyet ve güvenirliğindeki belirsizlik dikkate alındığında gerçekçi değillerdir. Bu sebepten yola çıkılarak gerçekleştirilen tez Küresel Konum belirleme (KKB) ile toplanmış hareketli araç verisi ve Monte Carlo Benzetişimi kullanarak ulaşım ağı hız maliyetlerindeki değişkenlikleri yönetebilen ve sabit tek bir etki alanı yerine olası tüm etki/servis alanlarını dikkate alabilen olasılığa dayalı yeni bir erişebilirlik modellemesi yaklaşımı geliştirmektedir. Geliştirilen model; ulaşım maliyetlerindeki belirsizlikleri dikkate alabilmekte, fiziksel erişebilirlik ölçümlerinin hassasiyet ve güvenirliğini kayda değer ölçüde artırmakta ve erişebilirlik, yerseçimi ve servis analizleri üzerinde çalışan araştırmacı ve karar vericilere daha gerçekçi bir karar desteği sağlamaktadır. Önerilen fiziksel erişebilirlik modeli, Türkiye'nin Eskisehir ili kent merkezinde acil durum kuruluşları fiziksel erişebilirliği özelinde yapılan bir alan çalışmasında uygulanmış, elde edilen sonuçlar günümüzde kullanılan deterministik model ile karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Alan çalışmasının temel amacı belli bir fiziksel erişebilirlik durumunun detaylı olarak ortaya konması değil, deterministik ve olasılığa dayalı yaklaşımların metodolojik olarak karşılaştırılması ve tartışılmasıdır. Yapılan alan çalışmasıyla olasılığa dayalı yaklaşımın geleneksel deterministik yaklaşımlara kıyasla çok daha gerçekçi sonuçlar verdiği ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term physical accessibility has widely been used by geographers, economists and urban planners and basically reflects the relative ease of access to/from several urban/rural services by considering various travelling costs. Numerous accessibility measures, ranging from simple to sophisticated, can be found in the GIS based accessibility modeling literature. However, whether simple or sophisticated, one of the fundamental shortcomings of the current GIS-based accessibility measures is that they are generally calculated from a fixed catchment area boundary based on constant traveling costs such as Euclidian (bird-flight) distance costs or transportation network-based average speed costs (e.g. 50 km/h for main streets and 30 km/h for local streets, etc.). Although such deterministic approaches are widely used in GIS-based accessibility modeling literature, they are not realistic, especially due to highly variable speeds in road segments and uncertainty in the accuracy and reliability of the accessibility measures. Therefore, this dissertation provides a new stochastic methodology for GIS-based accessibility modeling process by using GPS-based floating car data and Monte Carlo Simulation (MCS) that could handle variations in traveling costs and consider all possible catchment area boundaries, instead of one average or maximum fixed catchment area boundary. The main contribution of the research is that; the proposed physical accessibility modeling could handle uncertainties in transportation costs, create significant improvement on accuracy and reliability of accessibility measures in terms of catchment area boundaries and support decision makers who are supposed to deal with accessibility, location/allocation and service/catchment area related issues. The proposed stochastic methodology is implemented to a case study on medical emergency service accessibility, in Eskisehir, Turkey and the results of the deterministic and stochastic accessibility models are compared. The main focus of the case study is not to evaluate a specific accessibility condition in a detailed manner but to provide a methodological discussion and comparison between the deterministic and stochastic accessibility modeling process. With the implementation to a case study, it is shown that; the results of the proposed methodology are more realistic than the conventional deterministic approaches.