Effect of coating materials and mixture constituents on the permeability of concrete
Kaplama malzemeleri ve karışım bileşenlerinin beton geçirimliliği üzerindeki etkisi
- Tez No: 305772
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN TURHAN ERDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Beton, Geçirimlilik, Kaplama Malzemeleri, Puzolanik Reaksiyonlar
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Farklı yöntemler kullanılarak beton geçirimsizliğinin geli?tirilmesine çalı?ıldı. Temel amaç beton için geçirimsizlik geli?tirilmesini incelemek ve bu yöntemleri kar?ıla?tırmaktı. Beton geçirimsizliği ve dayanımı geli?imini incelemek ve kar?ıla?tırmak için iki farklı yöntem iki farklı beton numune seti vasıtasıyla ara?tırıldı. Bu yöntemler, betona kaplama malzemesi uygulanmasını ve farklı beton bile?en miktarları ve çe?itleri kullanarak beton üretimini içerdi. ?lk beton numunesi seti referans beton numuneleri üzerine ayrı ayrı iki farklı kaplama malzemesi (toz ve sıvı bile?en kombinasyonu içeren kaplama malzemesi; ve sadece sıvı bile?en içeren kaplama malzemesi) uygulanarak üretildi. ?kinci beton numunesi seti, çimento, su, çelik ve plastik fiber, kimyasal ve mineral katkıların farklı oranlada kullanılmasıyla hazırlandı.Beton numunelerinin geçirimliliğini kar?ıla?tırmak için her iki beton numunesi seti üzerinde farklı deneyler uygulandı. Bununla birlikte, bu deneylerin bir kısmı deney ve numune özellikleri nedeniyle tüm numuneler üzerinde uygulanmadı. Bu deneyler basınç dayanımını, su emmesini, klor iyonupenetrasyonunu ve basınç altında su i?leme derinliğini değerlendirmek için kullanıldı. Bu deney yöntemleri, beton küp numuneleri ve bu numunelerden alınan karot numuneler üzerinde ilgili deney standartlarına göre uygulandı.Beton numuneleri üzerine toz ve sıvı bile?en kombinasyonuna sahip kaplama malzemesi uygulandığında bu numunelerin geçirimliliğinin önemli miktarda azaldığı saptandı. Bununla birlikte, sadece sıvı bile?en içeren kaplama malzemesi ile kaplanmı? beton numuneleri için beton geçirimliliğinin önemli miktarda azalmadığı saptandı. Çimento miktarı arttırılarak, su/çimento oranı dü?ürülerek, mineral katkılar (silis dumanı ve uçucu kül) ve akı?kanla?tırıcı kullanılarak üretilen beton numunelerinin beton geçirimsizliğinde önemli bir geli?me olduğu saptandı. Bu geli?me puzolanik reaksiyonlar ve su/çimento oranındaki azalma sonucunda olu?an beton mikroyapısı sıkıla?tırması ve kapiller bo?luklardaki azalma ile ili?kilendirildi. Kaplama malzemelerinin, ilk geçirimliliği dü?ük olan betonlar için az önemli olmakla birlikte, geçirimliliği yüksek betonlar için etkili olduğu belirlendi. Buna ek olarak, kaplama malzemelerinin geçirimlilik üzerindeki etkilerinin kimyasal özelliklerine göre deği?tiği belirlendi. Beton üretiminde çelik ve plastik fiberlerin kullanılmasının beton geçirimsizliği geli?tirilmesi üzerindeki etkisinin çok önemli olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The improvement in the impermeability of concrete was studied using different methods. The main aim was to investigate impermeability improvement of concrete and to compare these methods.Two different methods were examined to investigate and compare impermeability and strength improvement of concrete by using two different sets of concrete specimens. These methods included the application of coating materials to concrete andthe production of concrete using different constituent amounts and types. The first set of concrete specimens was preparedby applying two different coating materials(a coating material including bothpowder and liquid components; and acoating material including only a liquid component) on reference concrete specimens separately. The second set of concrete specimens was preparedusing different proportions of concrete constituents such as cement, water, steel and plastic fibers, mineral and chemical concrete admixtures.Various tests were conducted on both sets of concrete specimens in order to compare the permeability of concrete specimens. However, some of these tests were not applied on all of the specimens because of test and material specifications. The tests were used to evaluate compressive strength, water absorption, chloride ion penetration and depth of water penetration under pressure. These test methods were carried out on concrete cube specimens and concrete cores taken from those specimens according tothe relevant standards.It was found that the permeability of the concrete specimens decreased significantly when the coating material which was composed of the combination of powder and liquid components was applied on concrete specimens. However,permeability did not decreasesignificantly for concrete specimens coated with the coating material composed of only a liquid component.Significant improvement in the impermeability of the concrete specimens was observedwhen the amount of cementwas increased, the water-to-cement ratio was decreased, mineral admixtures (silica fume and fly ash) and plasticizers were used. This improvement was associated with densification of the concrete microstructure and reduction in capillary pores as a result of pozzolanic reaction and due to reduction in water-to-cement ratio.Coating materials were determined to be effective for concretes with high permeability prior to coating whereas their effect was less significant for lower-initial permeability concretes. Moreover, the effect of coating materials on permeability differed depending on their chemical compositions. The effect of using steel fibers and plastic fibers for the improvement of concrete impermeability was found to be insignificant.