Sapsız meşe türünde yapılan seyreltmenin fidanların bazı morfolojik kalite kriterleri üzerine etkisinin araştırılması
Effects of thinning on some morphological characteristics of sessile oak seedlings in the nursery
- Tez No: 305947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sapsız meşe, fidan kalitesi, seyreltme, Sessile oak, seedling, quality, thinning, Quercus petraea subsp. iberica
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, sapsız meşe fidanlarının farklı aralıklarla seyreltilmesinin ve tüplü fidanların 1+0 yaşındaki fidanların bazı morfolojik kalite kriterleri üzerine etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada Ardanuç Orman Fidanlığında açık alan koşullarında çıplak köklü ve tüplü olarak yetiştirilen 1+0 yaşında sapsız meşe (Quercus petraea subsp. iberica) fidanları kullanılmıştır. Çalışmada dört farklı seyreltme aralığı (7.5 cm, 10 cm, 15 cm ve kontrol) ve tüplü fidanlara göre bazı morfolojik özelliklerin nasıl değiştiği belirlenmeye çalışılmıştır. Morfolojik kalite kriteri olarak fidan boyu, kök boğaz çapı, gövde taze ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök taze ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gürbüzlük indisi ve katlılık gibi bazı morfolojik fidan karakterleri kullanılmıştır.Çalışma sonucunda, seyreltme dereceleri 1+0 yaşındaki fidanların bazı morfolojik özellikleri üzerinde etkili olmuş ve fidan boyu, kök boğaz çapı, kök taze ağırlığı, gövde taze ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve gövde kuru ağırlıklarında en yüksek değerler 15 cm aralıklarla yetişen fidanlarda, en düşük değerler tüplü fidanlar ve kontrol fidanlarında tespit edilmiştir. Ayrıca gövde taze ağırlığı/kök taze ağırlığı, gövde kuru ağırlığı/kök kuru ağırlığı oranı en yüksek tüplü fidanlarda ve en düşük 7.5 cm aralıklarla yetişen fidanlarda olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of sowing demity on the effects of different sowing demities on some morphological quality characteristics of 1+0 year old Sessile Oak (Quercus petraea subsp. iberica) seedlings was studied. The seeds were sown in seedbeds and pots under open field conditions at Ardanuç Forest Nursery, Artvin. Four different sowing demity (7.5 cm, 10 cm, 15 cm and control) were tried in the nursery seedbeds. The statistical design was a randomized complete block design with three replications. Seedling height, root collar diameter, fresh root weight, dry root weight, fresh shoot weight, dry shoot weight, seedling height/root collar diameter and sturdiness were assessed on the seedlings.The sowing demity affected some seedling morphological characteristics of 1+0 year old seedlings. While the best seedling heigh, root collar diameter, fresh root weight, dry root weight, fresh shoot weight and dry shoot weight obtained from the seedlings which were grown using 15 cm thinning space, the lowest values obtained from control seedlings. Moreover, the highest fresh shoot weight/fresh root weight and dry shoot weight/ dry root weight ratios were determined from the seedlings were grown in pots and, the lowest values were ascertained from bare root seedlings which had 7.5 cm spacing between the plants.