Atrial fibrilasyonu olan hastalarda uygulanan Akupres'in kalp ritmi ve hızına etkisi ile yorgunluk arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determınatıon of the effect of acupressure on heart rhythm and rate and ıts relatıon wıth fatıgue ın patıents wıth atrıal fıbrıllatıon
  1. Tez No: 305975
  2. Yazar: ÖZLEM CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN TAŞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial fibrilasyon, Akupres, Yorgunluk, Hemşirelik, Atrial Fibrillation, Acupressure, Fatigue, Nursing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Atrial fibrilasyon (AF) yetişkin nüfusun yaklaşık %4'ünde görülmekte, hastalığın kontrol ve tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışma, AF'si olan hastalara uygulanan akupres'in kalp ritmi ve hızına etkisi ile yorgunluk düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapılmıştır.Araştırma, kardiyoloji servisinde araştırma sınırlılıklarına uyan 30 müdahale, 30 plasebo grubunda olmak üzere 60 bireyle tamamlanmıştır. Araştırmada veriler; Anket Formu, Hasta Gözlem Formu ve Kısa Yorgunluk Envanteri kullanılarak araştırmacı ve uygulayıcı tarafından toplanmıştır. Çalışmada etik kurul onayı ile bireylerden yazılı bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.Araştırma kapsamına alınan müdahale grubundaki bütün bireylere özel olarak geliştirilen akupres aleti ile belirlenen akupunktur noktalarına (PC6, HT7, CV17) günde iki kez, en az iki, en fazla dört seans şeklinde akupres uygulanmıştır. Plasebo grubundaki bireylere ise akupres aleti bağlanmış fakat basınç uygulanmamıştır. Tüm hastalara holter takılmış, uygulama öncesinde, esnasında ve sonrasında monitörize edilerek nabız ve kan basıncı izlemleri yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare, t testi, Mann-Whitney U testi, McNemar Bowker testi, Friedman testi ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır.Müdahale grubundaki bireylerin kalp hızlarında azalma ve sistolik, diastolik kan basınçlarında azalma olmuş (p0.05). Çalışma gruplarındaki tüm hastalarda atımlar, sinüs ritmine dönmemiş ve yorgunluk üzerine akupresin farklı bir etkisi olmamıştır.Çalışma sonucunda, AF'si olan hastalara uygulanan akupres'in kalp hızını azalttığı, tekrarlı uygulamalarda sistolik ve diastolik kan basıncını düşürmede etkili olduğu, bu düşmenin yorgunluğu azaltmada etkili olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre, AF'de kalp hızını kırmada ve kan basıncının düşürülmesinde tekrarlı akupres uygulamasının, farmakolojik tedaviye ek olarak yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Atrial Fibrillation (AF) is seen in approximately 4% of adult population and various methods are used in treatment and control of the disease. This randomized controlled experimental study was conducted to determine the effect of acupressure on heart rhythm and rate and its relation with fatigue in patients with AF.The study was carried out with 30 intervention and 30 placebo group patients (totally 60 patients) who matched with the study criteria and who had applied to cardiology clinic. Data were collected with Questionnaire Form, Patient Observation Form and Brief Fatigue Inventory by the researcher and a poll taker. Written informed consent was taken from the participants after ethical committee approval.All of the subjects in intervention group were performed acupressure on determined points (PC6, HT7, CV17) by specifically developed acupressure device two times a day in two (minimum) or four (maximum) sessions. Acupressure device was also bound to placebo group patients without applying pressure. Holter was fixed to all of the patients who were monitored before, during and after the application or intervention in terms of checking pulse and blood pressure. Chi-Square, Independent Samples t test, Mann Whitney U test, McNemar Bowker test, Friedman and Wilcoxon tests were performed for statistical analysis.Significant decrease in pulse rate, systolic and diastolic blood pressure was found in intervention group (p0.05) in placebo group. Beat did not turn to sinus rhythm and acupressure was not effective on fatigue in all of the patients in both groups.Consequently, acupressure applied to patients with AF was determined to decrease pulse rate, to be effective on reducing systolic and diastolic blood pressure in repeated applications being not effective on fatigue reduction. Based on this result, repeated acupressure application may be recommended to be used for reducing blood pressure and tempering pulse rate in addition to pharmacological therapy.